Liczba wyników: 3618
Zmiany zachodzące w mózgu starszych osób nie tylko utrudniają codzienne życie, mogą także negatywnie wpływać na stosunki z innymi ludźmi oraz zwiększać ryzyko uzależnienia od hazardu.
Pokarmy, które spożywamy, bezpośrednio wpływają na funkcjonowanie mózgu. Odpowiednia dieta może poprawić nastrój, wyostrzyć pamięć i zachować aktywność umysłu na wysokich obrotach. Oto, co radzą dietetycy.
Na Uniwersytecie Florydy wykazano, że nieinwazyjna stymulacja mózgu złagodziła objawy depresji i lęku u osób starszych.
Niektóre powszechnie stosowane domowe detergenty są zagrożeniem dla zdrowia mózgu. Środki te - od specyfików do mebli po produkty do włosów, mogą być powiązane z chorobami neurologicznymi, takimi jak stwardnienie rozsiane i zaburzenia ze spektrum autyzmu.
Oprócz wielu innych szkodliwych konsekwencji zdrowotnych, palenie papierosów powoduje zmiany chemiczne, stres oksydacyjny i stany zapalne w mózgu. Podobne skutki może dawać nadmierne spożycie alkoholu.
Przekonania danej osoby związane z używkami mogą wpływać na aktywność jej mózgu i reakcje behawioralne w sposób porównywalny z zależnymi od dawki efektami farmakologicznymi.
Odpowiednia pielęgnacja zębów może być powiązana z lepszym zdrowiem mózgu. Choroby dziąseł i utrata zębów mają związek z kurczeniem się hipokampa, obszaru mózgu, który odgrywa rolę w zapamiętywaniu i chorobie Alzheimera.
Starsi ludzie, którzy mają niewielki kontakt z innymi, mogą być bardziej narażeni na utratę objętości mózgu, w tym w obszarach związanych z demencją, niż osoby mające częstsze kontakty społeczne.
Batoniki, chipsy i frytki - dlaczego nie możemy ich po prostu zignorować w supermarkecie? Uczeni z Instytutu Maxa Plancka w Kolonii wyjaśniają, że jedzenie o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru zmienia nasz mózg: jeśli regularnie jemy nawet niewielkie ilości takich produktów, mózg uczy się, by dążyć do ich jedzenia także w przyszłości.
Zaburzenie ciśnienia mózgu zwane idiopatycznym nadciśnieniem śródczaszkowym staje coraz częstsze, a odpowiada temu wzrost wskaźnika otyłości.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później