Liczba wyników: 888
Wykazano, że związki powstałe z chmielu w wyniku warzenia piwa, humulony, mogą pomóc w leczeniu różnych chorób, takich jak cukrzyca i raka. Właśnie ustalono dokładną strukturę tych substancji, dzięki czemu utorowano drogę do opracowania nowych leków.
Zanieczyszczające mieszaniny metali i pozostałości leków są szkodliwe dla zdrowia, ale okazuje się, że dieta wzbogacona selenem może ograniczyć te szkody.
Szefowie zwiazków zawodowych w Irlandii podkreślają, że z powodu kryzysu służby zdrowia najbardziej cierpią ludzie starsi. Kryzys opieki medycznej jest głównym przedmiotem zainteresowania ludzi należących do związku i ich rodzin, ale przede wszystkim dotyka on najstarszych, emerytowanych członków.
Ludzie, którzy cierpią z powodu migreny, mogą mieć inne bakterie w układzie pokarmowym niż osoby wolne od tej choroby. To oznacza nową szansę na stworzenie leku, który pomoże pozbyć się obezwładniających ataków migrenowych.
62 proc. Polaków deklaruje, że jest aktualnie w związku małżeńskim lub ma stałego partnera. Aż 61 proc. z tej grupy odczuwa stres w swoich związkach, jak wynika z najnowszego badania „Stres w związkach – Raport Melisany Klosterfrau”. Główną przyczyną tego stanu jest brak pieniędzy. Tak deklaruje 32 proc. respondentów.
Rozstanie nie pociąga dziś za sobą społecznego piętna – mówi aktorka. Jej zdaniem jest to podstawowa przyczyna, dla której związki rozpadają się dziś szybciej niż kiedyś. Problemem jest także niechęć ludzi do pracowania nad relacjami w związkach – znacznie łatwiej jest bowiem uznać, że uczucie się wypaliło i podjąć decyzję o rozstaniu.
Naukowcy z Uniwersytetu Oxfordzkiego przeprowadzili badania, z których wynika, że związki mające właściwości antyutleniające dodane do jedzenia mogą przedłużyć życie konsumentom nawet o 10 lat.
Fitosterole, czyli sterole i stanole roślinne, to związki o budowie chemicznej zbliżonej do cholesterolu. Mają korzystny wpływ na zdrowie serca ponieważ hamują wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego do krwi.
Naukowcy z University de Laval odkryli, że związki chemiczne znajdujące się w czerwonym winie mogą zredukować choroby dziąseł. Czerwone wino zawiera polifenole (barwiące wino na właśnie czerwony kolor) redukujące paradontozę, chorobę atakującą dziąsła.
Naukowcy z Japonii odkryli, że awokado zawiera związki, które mogą znacznie zmniejszać uszkodzenie wątroby.