Liczba wyników: 3565
27 stycznia, po raz szósty obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pamięci o Holokauście, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w dniu 1 listopada 2005 roku. Dzień ten jest też kolejną rocznicą wyzwolenia obozu Auschwitz-Birkenau.
Już we wrześniu wielkopolscy seniorzy spotkają się na 10 edycji Warsztatów Pamięci w Centrum Naukowo – Społecznym GlaxoSmithKline w Poznaniu. Warsztaty są skierowane do osób, które przekroczyły 50 rok życia. W trakcie 10 dwugodzinnych spotkań seniorzy dowiedzą się jak usprawnić pamięć i koncentrację.
Osłabienie pamięci może mieć różne pochodzenie, ale bez względu na to zawsze utrudnia normalne funkcjonowanie. Trzeba więc umieć rozpoznać objawy dolegliwości i przeciwdziałać pogłębianiu się problemu.
Dotychczas prawdziwym celebrytą w dziedzinie poprawy pamięci był tłuszcz rybny. Teraz do tego szacownego grona sław trafiły seler i papryka. Wspomniane warzywa zawierają związek o nazwie luteolina, który łagodzi stany zapalny w mózgu i pomaga zapobiegać problemom z pamięcią powstałym w ich wyniku.
Osoby doświadczające osłabienia pamięci stają się zapominalskie i niezdolne do przyswojenia nowych informacji. Częściej się mylą, są zdezorientowane, a jednocześnie bardziej nerwowe z powodu zmagania się z problemami poznawczymi. W jednym przypadku zmniejszenie zdolności zapamiętywania jest czasowe, w innym długotrwałe - wszystko zależy od przyczyn leżących u podstaw dolegliwości.
Chyba każdy już wie, że ćwiczenia są dobre dla zdrowia, ciągle jednak rodzi to wiele pytań: Ile ćwiczeń? Kto odnosi największe korzyści? W jakim czasie życia? Na University of Pittsburgh przejrzano dziesiątki badań, aby odpowiedzieć na te pytania i ustalono, że seniorzy mogą zapobiec osłabieniu pewnego rodzaju pamięci dzięki regularnym treningom.
Każdy z nas od czasu do czasu o czymś zapomina, ale jeśli zjawisko to nasila się, może być za nie odpowiedzialny któryś z poniższych czynników (jeden lub kilka jednocześnie).
Deszczowa, pochmurna jesień może wpływać na znaczne obniżenie nastroju. Są jednak i dobre informacje - w tym okresie poprawia się nasza pamięć
Katherine Webb już uwiodła polskich czytelników swoją ostatnią powieścią – ogromna wrażliwość autorki i jej niezwykły talent do budowania przemawiającej do wyobraźni atmosfery oraz kreowania postaci z krwi i kości sprawiły, że jej poprzednia książka, Dziedzictwo, cieszyła się niesłabnącym zainteresowaniem długo po premierze.
Jeśli stężenie glukozy jest zbyt duże, osłabieniu ulegają zdolności do zapamiętywania i kurczy się hipokamp.