Liczba wyników: 255
Napoje to ważny element naszej diety, do tych najzdrowszych zalicza się wodę mineralną, zieloną herbatę oraz soki owocowe.
Szkotka Ina Carruthers lub raczyć się ginem z sokiem pomarańczowym. Poza tym - jak sądzi - zdrowa dieta i ciężka praca miały wpływ na na jej długie, bo już 105-letnie życie.
Obecnie przeciętny napój bezalkoholowy zawiera kilkanaście łyżeczek cukru. Co więcej, niektóre kwasy cytrynowe znajdujące się w napojach owocowych są bardziej erozyjne dla zębów niż kwas solny lub siarkowy. Jeśli chcesz zadbać o uzębienie, unikaj takich produktów.
Co roku, 30 maja obchodzony jest Światowy Dzień Soku. Już sam fakt, że sok ma swoje święto podkreśla, że jest to produkt wyjątkowy, zasługujący na szczególną uwagę. Szklanka soku może stanowić jedną z 5 zalecanych każdego dnia porcji warzyw lub owoców – dlaczego? Ponieważ, podobnie jak warzywa i owoce, soki uzupełniają dietę w cenne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze. Eksperci potwierdzają, że soki to wygodna i prosta forma dostarczenia sobie codziennej porcji witamin i składników mineralnych.
W naszej codziennej diecie powinny znaleźć się soki owocowe - radzą specjaliści, za najzdrowsze uznają winogronowe, jabłkowe i żurawinowe.
Pomidory oraz soki pomidorowe są niezastąpionym źródłem potasu, odpowiedzialnego w naszym organizmie za regulowanie równowagi wodnej czy optymalne dotlenienie naszego mózgu, co pozwala nam na jasne, twórcze myślenie.
Słodkie napoje, np. te gazowane, ale także stuprocentowe soki, mogą zwiększać ryzyko niektórych nowotworów.
Jak bardzo wytrzymałe są kości pewnych amerykańskich szczurów? Niemal nie do złamania! Tajemnica leży jednak nie w wyjątkowo silnym szczurzym kośćcu, ale w… soku pomarańczowym. Soki cytrusowe, regularnie podawane gryzoniom w laboratorium uniwersytetu w Kingsvill w Teksasie, zwiększyły gęstości ich kości, chroniąc tym samym przed osteoporozą, chorobą dotąd uważaną za milczącą towarzyszkę starości.
Nie wszyscy wiemy, że pomidory oraz soki pomidorowe są niezastąpionym źródłem potasu, odpowiedzialnego w naszym organizmie za regulowanie równowagi wodnej czy optymalne dotlenienie naszego mózgu, co pozwala nam na jasne, twórcze myślenie.
Ile zjadamy cukru? W rok zapewne worki. Cukier spożywamy nie tylko słodząc herbatę czy kawę. Znajdziemy go ukrytego w wielu produktach. Przykład? Dosładzane są soki, jogurty, serki, sosy... W niewidocznej formie znajduje się w większości przetworzonych produktów. Jak go znaleźć?