Liczba wyników: 865
Frytki i chipsy nie należą do "potraw" polecanych przez dietetyków, ale standardowo ugotowane ziemniaki tak powszechne na naszych stołach mogą być rekomendowano jako element diety dobrej dla serca.
Ziemniaki, lubiane przez 80% Polaków, często goszczą na polskich stołach. Kilka razy w tygodniu spożywa je aż 77% Polaków, a każdego dnia – 14%. Uwzględniając te produkty w codziennym żywieniu, warto wiedzieć, jak je przygotować, by służyły nie tylko naszemu zdrowiu, ale i… sylwetce.
Amerykańscy badacze nie mają dla nas dobrych wieści - jedzenie ziemniaków cztery razy w tygodniu zwiększa ryzko nadciśnienia u kobiet, a warzywa te stanowią przecież jeden z najpopularniejszych składników rodzimej kuchni.
Polacy kochają narodową kuchnię – w porze obiadowej na stołach królują ziemniaki z mięsem, najczęściej wieprzowiną. Zdecydowana większość Polaków – 90 procent - je codziennie ciepły posiłek, a 95 procent z nich przygotowuje obiad we własnych czterech kątach – wynika z raportu „Zachowania żywieniowe Polaków” przeprowadzonego przez CBOS.
Z powodu popularności diet niskowęglowodanowych lub bezwęglowodanowych, „skromny" ziemniak nierzadko jest pomijany na korzyść innych warzyw. Niesłusznie.
Chcesz obniżyć ciśnienie? Sięgnij po warzywa o nietypowym kolorze: fioletowe ziemniaki są szczególnie polecane osobom z nadwagą. Kiedy ludzie z nadwagą dołączyli do swego codziennego menu dwie porcje fioletowych ziemniaków przez miesiąc, nie tylko zmniejszyli ciśnienie krwi, ale także nie przytyli w trakcie badania.
Nawet złota polska jesień potrafi dać nam się we znaki. Chłodne wieczory, przelotne deszcze sprawiają obniżenie odporności naszego organizmu. Warto go wzmocnić naturalną porcją witamin.
Prawie 70% badanych, biorących udział w sondażu przeprowadzonym na potrzeby kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, deklaruje sympatię do tych produktów. Pomimo że stwarzają one szerokie możliwości kulinarne – jak twierdzi ponad połowa respondentów – najczęściej spożywane są w formie tradycyjnych ziemniaków z wody. Czy brakuje nam pomysłów na ich wykorzystanie?
Ziemniaki to ciągle niemal nieodłączny element obiadu w polskich domach. Te powszechnie dostępne warzywa mogą mieć jednak szereg innych, ciekawych zastosowań. Odkryj ziemniaki na nowo - sprawdź do czego, poza kulinariami, mogą ci się przydać.
Czy miód jest lepszy niż inne rodzaje cukru? Jane Garton z sagazone postanowiła sprawdzić, jak pożyteczne dla naszego organizmu jest spożywanie miodu.