Liczba wyników: 2408
Bez ziół i przypraw trudno wyobrazić sobie smakowitą kuchnię, pełną aromatycznych dań. Badania pokazują, że średnio każdego dnia spożywamy ok. 0,5 g różnego rodzaju roślin przyprawowych. Wiele z nich wykazuje korzystne działanie na nasze zdrowie.
Przewód pokarmowy człowieka zasiedla niezwykle bogata mikroflora. Kolejne doniesienia naukowe potwierdzają silny związek pomiędzy mikrobiotą jelit a funkcjonowaniem całego organizmu człowieka, w tym nawet mózgu. Jednak, aby zespół mikroorganizmów jelitowych miał optymalne warunki do rozwoju, niezbędne jest dostarczenie składników pokarmowych, od których uzależniony jest wzrost bakterii.
Nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną próchnicy oraz może prowadzić do otyłości. Sposobem ograniczenia spożycia cukru dodanego w diecie jest jedzenie owoców i warzyw zamiast słodkich przekąsek czy deserów. Owoce i warzywa dostarczają niewiele kalorii oraz są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika.
Witaminy stanowią grupę związków bardzo specyficznych dla naszego organizmu, ponieważ nie dostarczają energii, nie wchodzą w skład tkanek, a jednak są niezbędne dla optymalnego rozwoju i wzrostu organizmu. dodatkowo zapotrzebowanie na witaminy jest bardzo niewielkie, w porównaniu do innych składników odżywczych. Większość z nich dostarczamy każdego dnia z pożywieniem, zarówno z produktów roślinnych jak i pochodzenia zwierzęcego.
Tłuszcze są przede wszystkim źródłem energii niezbędnej dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka. Stanowią jeden z trzech podstawowych składników odżywczych. W nowej piramidzie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla seniorów, przedstawionej przez Instytut Żywności i Żywienia, tłuszcz znajduje się na wierzchołku piramidy. Osobom starszym zaleca się, aby jego spożycie nie przekraczało 30% dziennego zapotrzebowania na energię. Co więcej, w dołączonych do piramidy rekomendacjach widnieje zalecenie, by ograniczać tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i zastępować je roślinnymi olejami i miękkimi margarynami kubkowymi.
Witaminy i minerały pełnią ważną rolę w organizmie człowieka. Wzmacniają układ odpornościowy, przeciwdziałają problemom z widzeniem czy zmniejszają podatność na depresję. W przypadku seniorów ich niedobory mogą być bardzo dotkliwe. Jak uzupełnić braki witaminowe, by osoby starsze dłużej mogły cieszyć się dobrym zdrowiem?
Podczas wakacji nad morzem chętniej niż zwykle sięgamy po dania z ryb. Warto zatem wiedzieć, które gatunki są najzdrowsze i jak sprawdzić, czy ryba jest świeża.
Coraz więcej osób świadomie podejmuje decyzję o tym, co chce jeść i jaki jest tego cel np. obniżenie cholesterolu, zrzucenie nadwagi. Dążąc do poprawy lub zachowania zdrowia warto rozważyć dietę opartą głównie na produktach pochodzenia roślinnego.
Jak wykazuje nowe badanie, Brytyjczycy powyżej 55 roku życia często są na permanentnej diecie.
Sól kuchenna jest głównym źródłem sodu w diecie człowieka. 1 g sodu odpowiada około 2,5 g soli. Sód jest niezbędny do funkcjonowania organizmu. Bez niego woda, którą pijemy, nie mogłaby wchłaniać się do komórek, a mięśnie i nerwy nie mogłyby pracować.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość