Liczba wyników: 5592
Osoby chore na cukrzycę typu 2 są obarczone większym ryzykiem niekorzystnych efektów leczenia w przypadku zakażenia wirusem wywołującym COVID-19. Pacjenci ci muszą szczególnie uważnie kontrolować poziom cukru we krwi.
Niewielkie ilości czekolady zjedzone rano mogą obniżyć poziom cukru we krwi i wspomóc organizm w spalaniu tłuszczu.
Aronia cieszy się szczególną popularnością w Ameryce, gdzie od wieków jada się ją w suszonej postaci i przygotowuje herbatę z tego owocu. Także u nas chętnie sięga się po aroniowe produkty, m. in. soki. Owoce te zawierają silne przeciwutleniacze i dlatego można je znaleźć w alejkach ze „zdrową żywnością" w aptekach i sklepach spożywczych.
Opracowano tatuaż, który umożliwia bezbolesne monitorowanie stężenia glukozy we krwi diabetyków.
Zastąpienie cukru sztucznymi i naturalnymi słodzikami nie powoduje nasilenia odczuwania głodu i pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Waga może mieć wpływ na ilość ataków migreny, sprzyja ich częstszemu pojawianiu się, gdy ma się niedowagę lub nadmiar kilgramów.
Hiperglikemia to stan, w którym w osoczu krwi jest nadmierna ilość glukozy. Diagnozuje się ją przy poziomie cukru we krwi wyższym niż 11,1 mmol/l (200 mg/dl), choć objawy mogą stawać się zauważalne przy wyższych wartościach, takich jak 13,9-16,7 mmol/l (~250-300 mg/dl). Przewlekła hiperglikemia często prowadzi do uszkodzenia narządów.
Odpowiednia kontrola glikemii ma ważne znaczenie dla zmniejszenia ryzyka raka w przypadku otyłości i cukrzycy typu 2. Znaczna i trwała utrata masy ciała jako taka zapewnia ochronę przed rakiem, ale już przy dobrej kontroli poziomu glukozy liczba zachorowań na nowotwór także znacząco spada, mówią uczeni z Uniwersytetu w Göteborgu.
Rezygnacja z kolacji nie pomaga ograniczyć wzrostu cukru we krwi – dowodzą japońscy badacze z Uniwersytetu Okayama.
Kontrola wytwarzania glukozy w wątrobie może prowadzić do nowego sposobu leczenia cukrzycy typu 2.