Liczba wyników: 3090
Picie alkoholu może być atrakcyjnym sposobem regulacji własnych emocji w stresujących sytuacjach towarzyskich- potwierdziły to badania SWPS, dotyczące radzenia sobie ze stresem dwudziestolatków. Dowiodły, że alkohol może spowodować chwilową zmianę tożsamości jednostki przez przestawienie się na używanie innej części swojej osobowości niż dotychczas. W większości przypadków efektem tego jest lepsze funkcjonowanie, a to tłumaczy dlaczego młodzi ludzie tak chętnie sięgają po alkohol próbując opanować własne emocje.
Alkohol zaburza pamięć i wywołuje silną chęć ponownego sięgnięcia po kolejny „napój wyskokowy". Co więcej, zmienia ekspresję genów związanych z układem nagrody, czyli obszaru mózgu, który zmienia zachowania tak, by maksymalizować odczuwanie przyjemności. W nowych badaniach uczonych z Brown University odkryto kolejne mechanizmy mające związek z uzależnieniem od alkoholu.
W ostatnim czasie popularyzuje się umiarkowane picie alkoholu, szczegolnie wina, jako sposobu na zachowanie zdrowia serca. Z drugiej strony, ze świata nauki dochodzą głosy, że każda dawka alkoholu może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Wydaje się, że kluczem do znalezienia odpowiedzi jest ilość serwowanych sobie drinków i czynniki jednostkowe.
Jeśli pijesz dużo alkoholu i robisz to dość często, znacznie bardziej narażasz się na problemy z pamięcią i demencję.
Komisja Europejska najpóżniej do roku 2016 powinna przygotować wniosek w którym znajdą się plany zobowiązania producentów alkoholu do podawania wartości kalorycznej i składu na etykietach - zdecydował Parlament Europejski.
Picie jednego do dwóch drinków dziennie może ograniczyć utratę masy kostnej u pań po okresie menopauzy.
Amerykańscy naukowcy stwierdzili, że osoby, które codziennie wypijają niewielką ilość alkoholu mają mocniejsze i mniej podatne na złamania kości. Wyniki ich badań opublikowano w ”The American Journal of Medicine” - informuje CBS News.
Powszechnie panuje przekonanie, że alkohol w niewielkich ilościach może pełnić funkcję środka nasennego – uspokaja i ułatwia zasypianie. Okazuje się jednak, że chociaż rzeczywiście ułatwia zaśnięcie, alkohol spłyca i skraca sen.
Cukier może być tak niebezpieczny jak powszechnie uznane za zagrażające zdrowiu używki, np. alkohol lub tytoń. Jego szkodliwość zasadza się po pierwsze na właściwościach uzależniających, po drugie - na negatywnym oddziaływaniu na organizm. Uczeni doszli do wniosku, że cukier jest na tyle groźny dla zdrowia, że należałoby stworzyć prawo ograniczające jego spożycie.
Czy w trakcie firmowych imprez z okazji Świąt Bożego Narodzenia powinien być podawany alkohol? 60% Polaków jest przeciwko. Jednocześnie 41% zauważa, że wielu pracowników w czasie firmowych imprez wigilijnych „nie wylewa za kołnierz”. Co sądzą Polacy na temat firmowych spotkań wigilijnych?