Liczba wyników: 313
Szczegółowe badania kliniczne przeprowadzane we Włoszech wykazały, że zielona kawa wspomaga odchudzanie! W testach skuteczności terapii osób otyłych opartej na zielonej kawie udział wzięło pięćdziesięciu pacjentów. Badania przeprowadzono pod okiem lekarzy i dietetyków w szpitalach San Antonio oraz Santa Margarita.
Związki zwane polifenolami, zawarte w zielonej herbacie, pomagają eliminować wolne rodniki, które mogą powodować nowotwór w wyniku zmian w DNA. Polifenole chronią zdrowe komórki, niszcząc te nowotworowe. Co więcej, wspomagają komórki skóry, odmładzając ją.
Uczeni z Newcastle University odkryli, że regularne picie zielonej herbaty może wykazywać działanie ochronne przed chorobą Alzheimera i innymi formami demencji.
Przedstawiamy jeszcze jeden powód, aby zaparzyć filiżankę zielonej herbaty. Do prozdrowotnych właściwości napoju zaliczyć należy korzystne działanie na układ kostny.
Zawarte w zielonej herbacie katechiny w połączeniu z aktywnością fizyczną mogą wspomóc utratę masy ciała.
Kolejne naukowe doniesienia potwierdzają korzystny wpływ zielonej herbaty na nasze zdrowie.
Zieleń to piękno, spokój i harmonia - idealne współgranie duszy i ciała. Warto zadbać o dobrą formę i właściwą oczyszczającą dietę, której znakomitym uzupełnieniem jest zielona herbata.
Zielona herbata ma właściwości odchudzające, a także może zmniejszyć ryzyko miażdżycy oraz określonych rodzajów raka, jak również pomaga regulować ciśnienie. To jednak nie wszystko, regularne picie tego napoju poprawia nastrój łagodząc objawy depresyjne.
Zielona herbata ma wiele prozdrowotnych właściwości, pomaga m.in. uchronić się przed chorobami serca, powstrzymać rozwój nowotworów, poprawić pamięć oraz wspomaga odchudzanie. Do tej listy można dopisać ochronę zębów przed różnymi problemami.
Analiza 20 badań klinicznych wykazała, że zielona herbata zmniejsza ilość "złego" cholesterolu LDL. Badania przeprowadzono analizując właściwości zielonej herbaty lub kapsułek zawierających charakterystyczne dla niej związki zwane katechinami. Uważa się, że te substancje zmniejszają absorpcję cholesterolu w jelicie.