Liczba wyników: 2472
Na razie odmładzające efekty wyciągu zostały wykazane u nicieni, ale uczeni wierzą, że podobny mechanizm dotyczy ludzi.
Produkty polskich gospodarstw ekologicznych są wysokiej jakości i spełniają wymagania stawiane żywności ekologicznej - wynika z kontroli przeprowadzonej przez Najwyższą Izbę Kontroli. Polska pod względem liczby gospodarstw ekologicznych zajmuje obecnie siódme miejsce w UE. Najpoważniejsze nieprawidłowości dotyczyły upraw orzecha włoskiego, a wynikały one z luk prawnych, które pozwalały na łatwe zdobycie dopłat unijnych, bez zamiaru wyprodukowania czegokolwiek.
Nowe badania wykazały, że spożywanie orzechów wiąże się z niższym ryzykiem raka trzustki.
Jesienna pogoda oraz wirus grypy A/H1N1 wywołują coraz więcej zachorowań na grypę. Spowoduje to w tym roku wzrost kosztów leczenia grypy o ponad 10%. Grypa najwięcej kosztuje pacjentów województwa podlaskie i mazowieckie.
Ile warzyw spożywają Polacy, a ile zalecają instytucje zajmujące się żywieniem? Jak komponować posiłki, by realizować te zalecenia? Dlaczego warto jeść warzywa?
Jajka, żurek, biała kiełbasa, wędliny, a także inne produkty – lista zakupów wielkanocnych jest długa, ponieważ według tradycji na świątecznym stole niczego nie powinno zabraknąć. Ile wydamy na święta i skąd weźmiemy na to środki?
Hiszpańscy naukowcy oszacowali, jaki czas ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest potrzebny, by uzyskać zalecane dawki witaminy D. O ile wiosną i latem wystarczy od 10 do 20 minut na świeżym powietrzu, o tyle w miesiącach zimowych trzeba spędzić na zewnątrz niemal dwie godziny, co dla zdecydowanej większości jest trudne do osiągnięcia.
Tracimy kalorie siedząc przed telewizorem, czytając książkę, a nawet jedząc kanapkę. Energia jest niezbędna do wszelkiego rodzaju działania. Problem polega na tym, że dzięki wysokokalorycznemu jedzeniu i unikaniu aktywności fizycznej, więcej jej sobie przydajemy niż potrzebujemy, stąd rośnie liczba osób otyłych i mających nadwagę. Dowiedz się, ile kalorii tracisz w pracy.
Czerwone i miękkie pomidory, soczyste jabłka, słodka marchew. Chcemy jeść zdrowo i „naturalnie”, co utożsamiamy z brakiem chemicznej ochrony roślin. Czy słusznie boimy się środków ochrony roślin?
Aktywność fizyczna pozwala dłużej cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Pojawia się jednak pytanie o ilość ćwiczeń. Jakkolwiek dzisiejszy pięćdziesięciolatek to osoba w średnim, a nie starszym wieku, z biegiem lat zmienia się nieco „zapotrzebowanie" na wysiłek fizyczny.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość