Liczba wyników: 938
W okresie jesiennym specjaliści często mówią o tym, jak ważna jest witamina D i zalecają, by ją suplementować. Przejściowa moda czy nowy trend? Okazuje się, że ani jedno, ani drugie. Lekarze potwierdzają: witamina D, wcześniej stosowana głównie po to, aby zapobiegać krzywicy, odgrywa wiele znaczących ról w naszym ciele.
Jest niezbędna dla naszego zdrowia. Jej właściwy poziom odpowiada m.in. za dobry stan kości, zębów, ogólną odporności organizmu i samopoczucie. Niestety w polskim kimacie nietrudno o jej deficyt.
Lato to nie tylko czas urlopów i pięknej pogody, to również okres, w którym możemy cieszyć się wielką różnorodnością warzyw i owoców będących naturalnym źródłem witamin i mikroelementów. Jedną z witamin, którą znaleźć możemy w większości warzyw i owoców jest niezwykle cenna dla naszego organizmu witamina C.
Jedną z witamin, które powinny zawierać spożywane przez bas produkty jest witamina B6.
Jedną z witamin, które powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie jest witamina A. Wpływa ona na kondycję naszego wzroku oraz stan skóry.
Przeprowadzone niedawno analizy wcześniejszych badań wykazały, iż istnieje znaczący związek między niskim poziomem spożywania wapnia, witaminy D lub produktów nabiałowych a cukrzycą typu 2.
Niedostateczna ilość witaminy B6 przejawia się zaburzeniami w funkcjonowaniu całego organizmu. Przede wszystkim obserwujemy różnorodne nieprawidłowości w układzie nerwowym, a więc na przykład drgawki czy depresję.
Witamina C to jeden z najważniejszych składników pokarmowych silnie wspomagających pracę systemu odpornościowego. Jednocześnie witamina odpowiada za wzmacnianie struktury kości stawów, skóry, naczyń krwionośnych oraz innych ważnych tkanek naszego organizmu.
W przypadku oparzeń pomocna jest witamina D - jej wyższe dawki przyspieszają gojenie się skóry.
Witamina E to składnik wielu kosmetyków mających pomóc w zachowaniu zdrowego i młodego wyglądu.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi