Liczba wyników: 1502
Jarzyny to niezastąpiony sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników pokarmowych. To ważne szczególnie w okresie poprzedzającym jesienne szarugi, kiedy dużo trudniej o zdrową dietę i urozmaicony jadłospis. Chcąc zapobiec różnym dolegliwościom, już teraz należy stosować właściwą dietę. Marchew, kalafior, fasola, groszek i kalarepa znakomicie wzmocnią odporność każdego zmęczonego organizmu i pobudzą uśpioną przemianę materii.
Na straganach i w ogródkach warzyw ciągle jeszcze mamy w bród. Właśnie jesienią są najsmaczniejsze i najzdrowsze, kuszą pięknymi kolorami i intensywnym zapachem. Najzdrowsze są warzywa surowe, ale jeśli nie lubimy (lub nie możemy) jeść ich w takiej postaci, możemy je także gotować, smażyć czy zapiekać. Możliwości naprawdę jest mnóstwo, a warto przy tym pamiętać, że warzywa (w przeciwieństwie do owoców, które mają w sobie sporo cukru) właściwie możemy jeść bez żadnych ograniczeń – dietetycy zalecają, aby dziennie zjadać ich nawet 1,5 kilograma.
To, że należy jeść warzywa, słyszał od rodziców chyba każdy z nas. Rzadko jednak zadajemy sobie tyle trudu, by dowiedzieć się jakie w istocie spełniają funkcje i czego są źródłem. Większość warzyw zawiera dużą ilość wody i włóknika, jednocześnie odznaczając się niską kalorycznością. Wykryto w nich również substancje nazwane phytochemicals, które mają wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworu.
Z chorobami i męczącymi nas przypadłościami można walczyć na wiele sposobów. Najprostszą i ogólnie dostępną metodą jest… zwiększenie spożycia warzyw i owoców – naturalnych suplementów naszej codziennej diety.
Natura sama wyszła naprzeciw pięknemu wyglądowi. Okazuje się, że zdrowa dieta może zastąpić chirurgię plastyczną. Najnowsze badania pokazały, że ludzie, którzy jedzą dużo warzyw i owoców, mają mniej zmarszczek.
Mężczyźni mają możliwość obniżenia ryzyka agresywnego raka prostaty przez wzbogacenie swojej diety w brokuły i kalafior. Należy jednak pamiętać, że ogólne ryzyko raka prostaty wciąż pozostaje - ostrzega Health 24.
Jak pokazują najnowsze badania, to przede wszystkim warzywa a nie owoce pomagają zachować świeżość umysłu i powstrzymują jego starzenie się. Sześcioletnie badania wykazały, że starsi ludzie, którzy jedli warzywa dwa razy dziennie, wykazywali zdolności poznawcze na poziomie osób o pięć lat młodszych od nich.
Naukowcy odkryli, że warzywa mogą być bardzo skuteczne w powstrzymywaniu rozwoju chorób serca. Brokuły, kapusta i kalafior okazują się być skuteczne niczym lekarstwa.
Dołącz do diety zielone warzywa, dzięki temu wspomożesz pracę swojej wątroby.
Białe warzywa są bogate w błonnik, potas, magnez i polifenole, co jest niezbędne dla naszego dobrego samopoczucia.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia