Liczba wyników: 52
Wiosna to idealny moment, aby dietę wzbogacić o warzywa sezonowe. Zachwycają smakiem, ale co równie istotne - dostarczają nam niezbędnych witamin i minerałów. Okres wiosenno-letni to wysyp warzyw takich jak szparagi, młode ziemniaki, szczaw czy rukola. Postanowiliśmy przyjrzeć się tym pierwszym, które stosunkowo niedawno zyskały na popularności, a już zdążyły zyskać miano „superfood”.
Dobra wiadomość dla miłośników warzyw. Nadszedł czas na szparagi.
Nadmiar alkoholu może skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami - m. in. bólem głowy czy mdłościami. Może też uszkadzać wątrobę. Jak się okazuje, w przypadku zakrapianej zabawy pomocne są szparagi, łagodzą skutki raczenia się napojami wyskokowymi.
Przed wiekami rozkoszował się nimi sam rzymski wódz Juliusz Cezar. Dziś możemy je kupić równiutko ułożone w pęczkach na straganach lub sklepowych półkach. Białe, zielone lub fioletowe – zwracają naszą uwagę. Szparagi! Warto po nie sięgnąć i to właśnie teraz! Dlaczego? Przedstawiamy kilka powodów.
Kuchnia niemiecka jest różnorodna i pełna ciekawych smaków - zapewniali gospodarze i goście spotkania w MAKRO Centrum Rozwoju Firm, stanowiącego część polsko-niemieckiego festiwalu nowoczesnego sąsiedztwa „Sąsiedzi – Nachbarn 2.0”.
Historia szparagów sięga 4500 lat wstecz. Delektowali się nimi już starożytni Rzymianie, lecz pochodzenie tych warzyw nie jest jednoznacznie potwierdzone. Niektórzy sugerują, że szparagową ojczyzną jest Azja, gdzie w dawnych Chinach wykorzystywano te rośliny jako środek od kaszlu oraz afrodyzjak.
Szparagi przez lata uznawano za wykwintne, lecz ekskluzywne warzywo. Polacy jednak z roku na rok coraz bardziej doceniają ich niepowtarzalny smak, a przede wszystkim wartości odżywcze.
Szparag lekarski od wielu wieków (już w starożytnej Grecji i Rzymie) był stosowany jako środek moczopędny pomagający zapobec tworzeniu się kamieni nerkowych. W medycynie azjatyckiej, korzeń rośliny był używany na kaszel, biegunkę i dolegliwości układu nerwowego. Dziś stosowane są głównie jako dodatek do rozmaitych dań, ale warto też pamiętać o jego prozdrowotnych właściwościach.
Białe, zielone, fioletowe – szparagi! Kto z nas nigdy ich nie próbował? Ich zgrabne, długie pędy coraz częściej goszczą na polskich stołach w postaci zup, przystawek, dodatku do sałatki czy dania głównego. Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością - zwłaszcza wśród wielbicieli zdrowej i niskokalorycznej żywności.
Leczenie nowotworu nierzadko ubocznie skutkuje osłabieniem układu odpornościowego pacjenta. To z kolei naraża na zagrażające życiu wtórne infekcje bakteryjne i grzybicze, szczególnie że bakterie, takie jak Staphylococcus aureus, stają się odporne na wiele leków. Okazuje się jednak, że indyjskie rośliny mogą działać przeciwko infekcjom bakteryjnym i grzybiczym w pacjentów z rakiem jamy ustnej.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość