Liczba wyników: 4262
Gdańscy policjanci rozbili grupę przestępczą napadającą na starsze kobiety. Ofiary typowali w bankach, gdy pobierały gotówkę. Sprawcy śledzili je, a następnie w dogodnym momencie napadali i okradali. Pięć osób zostało już tymczasowo aresztowanych. Grozi im kara do 12 lat więzienia.
Z danych American Council on Alcoholism wynika, że coraz więcej seniorów staje się alkoholikami. Wspomniana komisja szacuje, że jedna na dziesięć osób w wieku powyżej sześćdziesięciu lat ma problemy związane ze spożywaniem alkoholu. Jednocześnie jednak zwraca się uwagę, że dla kobiet po pięćdziesiątym roku picie alkoholu dla towarzystwa może być szczególnie dobroczynne.
U niektórych ludzi wraz z wiekiem rozwijają się zaburzenia poznawcze. Aby zrekompensować to osłabienie, potrzebna jest pewna rezerwa poznawcza mózgu. Naukowcy z Uniwersytetu w Santiago de Compostela sprawdzili, jakie czynniki mogą pomóc w poprawie możliwości poznawczych i odkryli, że jednym z nich jest bogaty zasób słownictwa.
Michael Caine jest zachwycony obsadą nowego filmu o Batmanie.
Jednym z warzyw, którego nie należy pomijać komponując jadłospis jest fasola. Podobnie jak inne rośliny strączkowe ma ona bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm.
Kiedy je się posiłek wspólnie, zwykle konsumuje się tak samo mało lub dużo, jak towarzysz/ka. Nowe badania wykazały, że kobiety, które jedzą posiłek z po raz pierwszy poznanymi kobietami, naśladują wzajemne zachowania dotyczace jedzenia, nawet do tego stopnia, że w tym samym czasie nabierają kolejne kęsy.
Ogórki są znane człowiekowi od 5000 lat, a o szklarnianej uprawie i kiszeniu w beczkach wiedzieli już starożytni Rzymianie. W Polsce ogórki uprawia się od blisko 400 lat. Ogórki spożywa się na surowo, jak również dusi, smaży lub gotuje na parze. Świeże ogórki gruntowe najchętniej marynujemy (otrzymujemy tzw. ogórki konserwowe) lub kwasimy. Kwaszenie to jedna z najstarszych i najbardziej popularnych metod utrwalania żywności. Jest ona ceniona zarówno przez żywieniowców, jak i smakoszy. Warzywa kwaszone odznaczają się doskonałymi walorami smakowymi i wysoką wartością odżywczą ze względu na znaczną zawartość składników mineralnych i witamin.
Jeśli ktoś zastanawia się, dlaczego po kilku mniej lub bardziej udanych adaptacjach "Moralności pani Dulskiej" powstała kolejna, to odpowiedź (w przypadku najnowszego filmu Filipa Bajona) jest prosta i oczywista - dla wspaniałych polskich aktorek! Krysta Janda i Katarzyna Figura nareszcie błyszczą na dużym ekranie.
Izraelscy uczeni informują, że warto zadbać o to, by śniadanie było bogate w białko. Dzięki temu łatwiej daje się kontrolować cukrzycę oraz walczyć z nadwagą.
Dostarczanie sobie większej ilości witaminy E z diety może oznaczać niższe ryzyko demencji i choroby Alzheimera.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji