Liczba wyników: 255
Apteczne półki uginają się od zamkniętych w pudełkach i słoiczkach doustnych preparatów, które mają na celu wsparcie naszych starań o przedłużenie młodości, zdrowia, dobrego samopoczucia i sprawności. Łatwo pogubić się w tym, co tak naprawdę jest nam potrzebne na danym etapie życia. Nie warto jednak lekceważyć roli suplementacji, bo stosowana przemyślanie może naprawdę wiele zdziałać.
Jedna czwarta Polaków przyjmowała w ciągu ostatniego roku preparaty poprawiające wygląd skóry, włosów i paznokci - wynika z badania OTC TRACK, przeprowadzonego przez TNS OBOP. Mężczyźni korzystają z nutrikosmetyków pięć razy rzadziej niż kobiety. Dla mężczyzn najbardziej motywujące do korzystania z tych preparatów są względy zdrowotne, natomiast dla kobiet istotniejszym powodem jest uroda.
Kawa przygotowywana w ekspresach do kawy, szczególnie ta z kapsułek, zawiera więcej furanu - toksycznego, rakotwórczego związku - niż ta wytwarzana w tradycyjnych ekspresach przelewowych. Poziomy tej substancji ciągle jednak mieszczą się w bezpiecznych dla zdrowia granicach, mówią uczeni z Uniwersytetu w Barcelonie.
Balony pompowane gazem za pomocą cewnika pomogły otyłym pacjentom stracić na wadze.
Natura sama zapewnia nam elementy wzmacniające odporność na infekcje. Trzeba tylko wiedzieć, co wybrać. Jednym z tradycyjnych środków z apteczki babci jest czosnek.
Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Alabamie wynika, że spożywanie czosnku może wspomóc utrzymanie serca w dobrym zdrowiu.
Już 5 tysięcy lat temu czosnek uznano za niezwykłą roślinę. Skrywa on całe bogactwo biologicznie aktywnych substancji.
Popularny w rodzimej kuchni czosnek ma wiele prozdrowotnych zalet. Przede wszystkim jest polecany ze względu właściwości wspomagające ochronę przed chorobami i szybsze wyleczenie się z przeziębienia. Okazuje się, że warzywo może być skuteczne w zapobieganiu różnych rodzajów nowotworu.
Główki czosnku cieszą się popularnością w kuchni jako źródło niezwykłego smaku i zapachu. Wielu kucharzy nie wyobraża sobie przygotowania określonych zup, sałatek, czy mięs bez kilku ząbków czosnku. Warzywo cenione jest jednak nie tylko ze względu na przymioty kulinarne, sięgali po nie już starożytni z powodu jego prozdrowotnych właściwości.
Nawet pół ząbka czosnku potrafi zmienić smak potrawy, często dodajemy go do sosów i sałatek.