Liczba wyników: 12600
Dieta powinna być dostosowana do naszych specyficznych potrzeb, a te różnią się w zależności od płci, wieku i stanu zdrowia. Niektóre produkty są szczególnie polecane określonym grupom ludzi. Poniżej przedstawiamy listę artykułów, które - zdaniem dietetyków - powinny być dołączone do menu dojrzałych pań.
Syntetyczne barwniki w żywności są tak powszechne, że zwykle ignorujemy je w składzie produktów regularnie przez nas spożywanych. O potencjalnych szkodliwych skutkach spożywania sztucznych barwników warto jednak wiedzieć więcej.
Ponad 70 procent Polaków szukając lekarza, pyta przede wszystkim. Internetowym opiniom o lekarzach nie ufamy, ponieważ nie sposób ocenić ich wiarygodność. Takie wnioski niesie badanie OBOAK, przeprowadzonego na zlecenie programu Trusted Trader Polska.
Gdy jesteśmy młodzi, kieruje nami żądza odkrywania tego, co niepoznane, pchając nas do przodu. Odważamy się. Według ludowej mądrości wraz z wiekiem dążymy do stabilizacji. Czy stabilizacja nierozerwalnie wiąże się ze stagnacją? Czy wszystkie zmiany związane z wiekiem, zachodzące w naszym umyśle, są równoznaczne ze stratą, czy może są też jakieś zyski?
Powszechnie wiadomo, że szybkie leczenie udarów mózgu jest najskuteczniejsze, nowe badania wykazują jednak, że nawet niewielkie opóźnienia mogą bardzo negatywnie oddziaływać na możliwość rekonwalescencji.
Towarzyszy nam podczas relaksu, radosnego wydarzenia, miłych spotkań - śmiech jest najpowszechniejszym wyrazem radości. Okazuje się jednak, że nie tylko, cechuje go także silna moc uzdrawiająca. Poniżej kilka przykładów leczniczej efektywności śmiechu i jego skuteczności dla poprawy urody.
Wiosną należy przede wszystkim stymulować układ odpornościowy. Można to robić na różne sposoby. Na przykład przez suplementację witaminowo-mineralną, czyli przyjmowanie składników odżywczych w spożywanym pokarmie. Możemy też sięgać po preparaty roślinne, np. preparaty jeżówki, które są najbardziej znanymi środkami immunomodulującymi. Możemy też profilaktycznie sięgać po probiotyki - mówi prof. dr hab. n. farm. Anna Malm, kierownik Katedry i Zakładu Mikrobiologii Farmaceutycznej z Pracownią Diagnostyki Mikrobiologicznej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.
Dla każdego społeczeństwa samobójstwo to niewygodny temat. Jak bowiem wyjaśnić, że pomimo postępu cywilizacyjnego , tak imponującego rozwoju medycyny, a wreszcie deklarowanego poczucia wspólnoty danej społeczności, istnieją zdruzgotani ludzie decydujący się na odebranie sobie życia? Ze statystyk wynika, że wysokie prawdopodobieństwo samobójstwa dotyczy osób starszych, które często nie uzyskują odpowiedniego wsparcia ze strony innych i nierzadko zmagają się nie tylko z licznymi chorobami, ale i samotnością.
Możliwości pamięciowe zmieniają się w ciągu całego życia człowieka. Maksymalne zdolności osiągamy w wieku około 20 lat, później następuje stabilizacja wyników i w końcu spadek, początkowo powolny, a po 40. roku życia bardziej wyraźny. Istotne osłabienie pamięci następuje po 60. roku życia. Czy jest to jednak nieunikniony proces, który dotyczy wszystkich bez wyjątku? Oto prezentujemy fakty i obalamy mity dotyczące zmian zachodzących z wiekiem w pamięci.
Co prawda zbliża się wiosna i wielu ma nadzieję na zwiększenie temperatury - warto wiedzieć jednak, że zimna aura może być pożyteczna. Ekspozycja na zimno daje efekty podobne do tych uzyskiwanych dzięki aktywności fizycznej - pomaga schudnąć, mówią uczeni z amerykańskiego Narodowego Instytutu Cukrzycy, Chorób Trawiennych i Chorób Nerek.
Zakażenie bakterią H. Pylori może mieć związek z rozwojem choroby Parkinsona