Liczba wyników: 3301
Otyłość i nadwaga to jedne z najpowszechniejszych obecnie dolegliwości, stąd uczeni poszukują sposobów na skuteczniejszą walkę z ich skutkami. Taką nadzieję daje odkryte niedawno białko o wysokiej ekspresji w tkance tłuszczowej.
Narażenie na powszechnie używany pestycyd zwiększa ryzyko wcześnieszej śmierci i zwiększa ryzyko wystąpienia poważnych chorób.
Nadmiar alkoholu i niewłaściwa dieta są poważnym zagrożeniem dla wątroby. Okres świąteczno-noworoczny jest więc szczególnie trudny dla zdrowia tego organu.
Warto jeść ryby nie tylko w Wigilię. Okazuje się, że tłuszcz z ryb pomaga osłabiać stany zapalne - zwiększa bowiem poziom niektórych cząsteczek przeciwzapalnych we krwi.
Badanie krwi pozwoli ocenić, jakie jest tempo starzenia się. Dzięki określeniu poziomu 373 białek krążących we krwi można dowiedzieć się ważnych rzeczy na temat swojego zdrowia, mówią uczeni ze Stanford University w Kalifornii.
Nowe badania wiążą mieszkanie w zimnych, mokrych obszarach ze zwiększonym wskaźnikiem występowania nowotworów.
Jesienno-zimowa pora to okres chłodnej temperatury, wiatru i opadów, nic dziwnego zatem, że często w tym sezonie jest nam zimno. Jeśli jednak kaloryfery grzeją i inni paradują w bluzkach z krótkim rękawem, podczas gdy ty dygoczesz i szukasz dodatkowego swetra, musi być tego jakiś powód. Oto pięć najczęstszych przyczyn tego, że ciągle jest ci zimno.
Mycie zębów trzy lub więcej razy dziennie istotnie zmniejsza ryzyko migotania przedsionków i niewydolności serca.
Kolejne badania potwierdzają, że oliwa z oliwek to świetny produkt, by zadbać o zachowanie dobrych zdolności poznawczych do późnej starości. Dieta bogata w ten produkt może zapobiec gromadzeniu się szkodliwego dla tkanek mózgu biłka tau, które ma związek z różnymi rodzajami demencji.
Jeśli często odczuwasz pragnienie, sprawdź, czy nie stoi za tym któraś z poniższych przyczyn.