Liczba wyników: 184
Przedświąteczna gorączka to nie tylko stres i nerwy, to także ogromny wysiłek dla kręgosłupa. Dla wielu lawina bodźców może skończyć się też dokuczliwą migreną. Krzątanina, domowe porządki, kilogramy zakupów, a nawet… bigos – mogą przyprawić o ból głowy i spowodować problemy z kręgosłupem. Jeśli nie chcesz spędzić tego czasu na lekach przeciwbólowych, dowiedz się, czego unikać.
Zanim zdecydujesz się na wybór cukru lub słodzika, przejrzyj informację na temat tych produktów, by móc podjąć rzetelną decyzję.
Kiedy na dworze zimno, trzeba tym bardziej zadbać o odpowiednią temperaturę wnętrza, żeby uniknąć hipotermii, przeziębienia czy innych problemów zdrowotnych. Przejrzyj kilka porad dotyczących ogrzewania i mieszkania, i organizmu.
Jeśli chcesz schudnąć bez głodzenia się czy stosowania wymagających diet, spróbuj dodać garść nasion roślin strączkowych do codziennego jadłospisu.
W zimie nasz organizm potrzebuje więcej kalorii. Należy jednak pamiętać, aby posiłki były sycące, ale również zdrowe. Ze względu na dużą ilość białka, witamin i minerałów, zaleca się, aby w zimowej diecie nie zapominać o rybach i różnych rodzajach mięs.
Jesień to czas, w którym zdecydowanie częściej doskwierają nam dolegliwości żołądkowe. Zgaga, niestrawność, bóle brzucha, wzdęcia, mdłości, a czasami także kwaśny lub gorzki posmak w ustach, to jedne z najczęstszych objawów towarzyszących chorobie wrzodowej. Dziś możemy nie tylko skutecznie leczyć tego rodzaju problemy, ale przede wszystkim szybko i bezboleśnie je diagnozować.
Wyglądają dosłownie jak malowane! Kolorowe kalafiory mają wszelki potencjał, by zawojować nasze stoły. Czarują pięknem oryginalnych barw, oferując mnóstwo witamin i składników odżywczych. Dostępne właśnie teraz – jesienią.
Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących w Polsce chorób przewlekłych. Ocenia się, że cierpi na nią ponad 3 mln Polaków. Opieka nad diabetykami w Polsce nadal znacznie odbiega od światowych standardów. – Polska w leczeniu cukrzycy zatrzymała się w latach 90-tych – mówi prof. dr hab. Ewa Pańkowska, szefowa Instytut Diabetologii w Warszawie.
Wakacje to czas beztroski i odkładania na bok zdrowych nawyków żywieniowych. W rzeczywistości jednak jest to znakomity okres na porzucenie tłustych, ciężkostrawnych potraw na rzecz świeżych warzyw i owoców. W upalne dni sięgajmy po potrawy lekkie, a przede wszystkim pamiętajmy, aby dostarczać naszemu organizmowi dużą ilość płynów.
Są alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi