Liczba wyników: 2416
Przedwiośnie to czas budzenia się z zimowego letargu. Dużo łatwiej jednak zrzucić ciepłe okrycia niż pozbyć się uczucia znużenia i zmęczenia - częstych objawów występujących po kilku miesiącach chłodów oraz niedostatku słońca. Często, aby poczuć się lepiej, wystarczy zmiana diety na lżejszą, bardziej urozmaiconą i odpowiednio zbilansowaną. W walce z wiosennym przesileniem może nas wesprzeć nabiałowy produkt do „zadań specjalnych", czyli jogurt.
Dieta osoby chorej na cukrzycę typu 2 w powszechnej opinii wiąże się z wieloma rygorystycznymi ograniczeniami. Tymczasem diabetycy winni ograniczyć spożywanie tylko tych produktów, które odpowiadają za wzrost stężenia glukozy we krwi pojawiający po posiłku. Podkreślają to eksperci, którzy wzięli udział w IV Zjeździe Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, który odbył się w dniach 12-14 września w Zawierciu pod hasłem „Leczenie otyłości to więcej niż dieta”.
Pieczarki są nie tylko smakowitym elementem rozmaitych dań, okazuje się, że mogą pomóc w kontrolowaniu wagi.
Muszki owocowe pomagają odkryć sekret dłuższego życia. Być może kluczem jest jedzenie mniejszej ilości białka.
Warto się upewnić, czy dostarcza się organizmowi odpowiednią dla utrzymania siły mięśni ilość białka. Wiek nie ma znaczenia, jeśli chodzi o to, jak nasz organizm przetwarza białko i przekształca je w tkankę mięśniową, twierdzą naukowcy z University of Texas Medical Branch. Jednakze starsi ludzie zazwyczaj jedzą mniej białka niż powinni i dlatego nierzadko cierpią z powodu osłabienia mięśni. Łatwym sposobem na rozwiązanie tego problemu, jak mówią naukowcy, jest po prostu dieta zawierającej umiarkowane ilości jedzenia bogatego w białko, takiego jak wołowina, ryby, wieprzowina, kurczak, nabiał lub orzechy.
Nie jest prawdą, że jeść można wszystko, tylko z umiarem. Istnieją produkty, które nie dostarczają żadnych wartości odżywczych. Ponadto zawierają substancje, których nadmiar jest niewskazany dla zdrowia. Dlatego warto dokładnie przeanalizować nasz jadłospis i wyeliminować te rzeczy, które nam nie służą.
Dodanie większej ilości błonnika do codziennej diety pomaga układowi odpornościowemu zwalczyć infekcje.
Niedobór kwasów omega-3 negatywnie odbija się na naszym zdrowiu wygladzie. Ponieważ stanowią główny budulec komórek organizmu, ich brak może prowadzić do łuszczenia się naskórka, alergii i odwodnienia skóry.
Organizacja World Heart Federation zainaugurowała w Wielkiej Brytanii akcję "Open your eyes to saturated fat" („Otwórz oczy na nasycony tłuszcz”). Organizatorzy pragną zwiększyć świadomość społeczeństwa na temat tego, że spożywanie tłuszczów nasyconych i tłuszczów zawierających kwasy “trans” jest niekorzystne dla zdrowia.
Zadbaj o odpowiednią ilość białka w diecie, bez niej chętniej przyjmiesz dodatkowe kalorie i łatwiej utyjesz.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem