Liczba wyników: 12600
Próchnica jest bardzo powszechnym problemem nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie, pomimo dużej świadomości i postępu technologicznego. Choroba próchnicowa dotyczy ludzi w każdym wieku, może pojawiać się w pierwszym czy drugim roku życia, ale również w sytuacji, kiedy pacjentowi został już zaledwie jeden ząb. Jednak największe spustoszenie i najtrudniejsze do pokonania następstwa próchnicy dotyczą ludzi młodych.
Lato jest czasem, w którym szczególnie łatwo zadbać o to, aby nasza dieta była bogata w warzywa i owoce. Nie powinno wśród nich zabraknąć arbuza.
Kapusta jest popularnym produktem naszych kuchni, bo stanowi składnik wielu potraw z polskiego menu, jest niezbędna do przygotowania gołąbków, bigosu, wielu surówek, rodzaju farszu do pierogów, etc. Warzywo ma jednak rozmaite zastosowania.
Post ma nie tylko religijne znaczenie - okazuje się, że dieta „postna" może przydać wielu korzyści zdrowotnych.
Kobiety zestresowane i cierpiące na depresję szybciej umierają.
Jedz więcej błonnika, a schudniesz. Osoby, które dodawały większe ilości błonnika do swej standardowej diety, straciły na wadze, obniżyły u siebie ciśnienie krwi i zmniejszyły poziom cukru we krwi.
Moda na brody wróciła, chętnie noszą ją zarówno celebryci, jak i zwykli ludzie. Trendowi temu towarzyszy dyskusja nad wpływem brody na zdrowie.
Kobiety stosujące selektywne inhibitory wychwytu zwrotnego serotoniny (SSRI) w leczeniu objawów menopauzy są do 76 procent bardziej narażone na złamania kości.
Sześćdziesięciolatkowie wchodzą w najszczęśliwszy okres swojego życia, ale o to szczęście trzeba zadbać. Jak się aktywnie i dobrze starzeć? Tajemnicę zdradził prof. Shlomo Noy, specjalista w zakresie geriatrii, który przyjechał do Polski z wykładem na temat największego wyzwania współczesnych seniorów.
Na raka płuc według danych WHO umiera rocznie około 1,4 mln ludzi. To jeden z nowotworów o najwyższej śmiertelności wśród mężczyzn, jak również od niedawna wśród kobiet w Polsce. Jak wesprzeć chorych w walce o jakość życia w trakcie i po przebytej chorobie nowotworowej?
Zakażenie bakterią H. Pylori może mieć związek z rozwojem choroby Parkinsona