Liczba wyników: 582
Smażenie nie jest najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków. Prowadzi do powstania aldehydów, które uważa się za związane z pewnymi chorobami neurodegeneracyjnymi i kilkoma formami raka. Te toksyczne związki tworzą się w olejach, takich jak olej słonecznikowy, po podgrzaniu do temperatury do smażenia.
Jagody, warzywa, ryby, produkty pełnoziarniste i olej rzepakowy - to główne składniki diety nordyckiej, która jest uznawana za niezwykle zdrową, smaczną i zrównoważoną. Taki sposób odżywiania się może zapobiegać otyłości i zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, nadciśnienia oraz nadmiaru cholesterolu.
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się nań głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych. Taka dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera nawet o 68 procent.
Jeśli smażone mięso na obiad to coś, czego nie potrafisz sobie odmówić, zastosuj do jego przygotowania oliwę z oliwek lub olej słonecznikowy w celu zmniejszenia potencjalnych zagrożeń dla zdrowia. Jedzenie żywności, która została przygotowana z użyciem wspomnianych tłuszczów, nie jest związane z chorobą serca lub przedwczesną śmiercią, wynika z nowych badań opublikowanych w British Medical Journal.
Symbol starzenia czy też znak dostojnego wieku? Co do siwizny zdania są podzielone. W każdym razie ci, którzy niechętnie oglądają srebrne nitki na swych skroniach, łatwo mogą się ich pozbyć. Wystarczy odpowiednia farba i czupryna może mieć niemal każdą barwę. Zresztą, nie tylko siwe włosy skłaniają do koloryzacji, popularność farb, szamponów, czy kremów rozjaśniających jest ogromna, bowiem dzięki nim łatwo można zmienić image w każdym wieku.
Od wieków złoto było metalem pożądanym przez ludzi i otaczanym szczególnym kultem. Stanowiło symbol bogactwa, statusu materialnego oraz prestiżu. Jak głosi mitologia, władca Frygii - Midas pragnął go tak bardzo, że poprosił Dionizosa, by każda rzecz, której dotknie zamieniała się w złoto. Szybko jednak owo pragnienie obróciło się przeciwko niemu. W obliczu śmierci głodowej ostatecznie wybłagał utratę daru. Na szczęście obecnie, żeby otaczać się złotem, pomnażać je i czerpać z niego zyski, nie trzeba być królem Midasem. Wachlarz możliwości, których dostarcza nam rynek finansów, jest bowiem bardzo szeroki.
Na pierwszym posiedzeniu "nowego rządu starego premiera" przyjęto rozwiązania umożliwiające zahamowanie szybkiego wzrostu długu publicznego, który niesie ryzyko przekroczenia drugiego progu ostrożnościowego (55 proc.) w 2012 r. W górę pójdzie akcyza na olej napędowy i wyroby tytoniowe. Nie będzie można też ominąć tzw. podatku Belki, czyli płacenia 19 proc. podatku od zysków z lokat.
Pachnotka zwyczajna (perilla frutescens, japońska nazwa: shiso) pochodzi z Azji - rośnie m. in. w Chinach, Indiach, Japonii i Korei. Olej z nasion zioła, bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz kwasy alfa-linolenowe, jest używany do smażenia oraz jako przyprawa, ale roślina stanowi też substrat w przemyśle lakierniczym. Jeśli chodzi o medycynę tradycyjną, pachnotka jest stosowana głównie dla osłabienia objawów alergii i astmy, a także leczenia chorób układu krążenia.
Niedotrzymanie parametrów paliwa wpływa negatywnie na pracę silnika – może spowodować wzrost zużycia paliwa, pogorszenie stanu technicznego silnika, a w konsekwencji jego awarię. Naraża to użytkowników na ponoszenie kosztów napraw i remontów silników oraz dyskomfort jazdy. Dlatego inspektorzy Inspekcji Handlowej kontrolują niemal wszystkie rodzaje paliw dostępne na rynku: olej napędowy, benzynę, gaz LPG, biopaliwa. Aż 4,14 proc. próbek paliw ciekłych skontrolowanych przez Inspekcję Handlową w 2012 roku nie spełniało norm jakościowych – rok wcześniej było to 2,99 proc. Najgorzej wypadły wyniki oleju napędowego.
Popularna jest dzisiaj koncepcja „żywności jako leku" - przekonania, że żywność i odżywianie są istotnym elementem wspierającym zdrowie i dobre samopoczucie. Dr Steven Heymsfield i jego współpracownicy z Pennington Biomedical Research Center przedstawili najnowsze zalecenia na podstawie bogatej i wielowątkowej historii przyjmowania makroskładników odżywczych.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję