Liczba wyników: 5621
Cukrzyca typu 2. stała się już chorobą cywilizacyjną. Schorzenie to jest powiązane z trybem życia człowieka i jego nawykami żywieniowymi. Sprzyjają mu nadwaga, otyłość i brak ruchu. Natura dla przetrwania gatunku wymyśliła możliwość magazynowania energii, lecz zupełnie nie przewidziała cywilizowanego świata, w którym człowiek ma pokarmu pod dostatkiem i by, żyć nie musi się właściwie ruszać... W obliczu zagrożenia cukrzycą wystarczy proste badanie, które pozwoli uchronić się przed tą poważną chorobą.
Cholesterol jest niezbędny dla wielu podstawowych funkcji organizmu. Współcześnie jednak, ze względu na specyfikę dzisiejszego stylu życia, coraz więcej ludzi zmaga się z nadmiarem tego rodzaju tłuszczu, który prowadzi do poważnych, zagrażających życiu chorób. Warto więc mieć na uwadze fakt, że określone zmiany w codziennym menu umożliwią ochronę przed tymi zagrożeniami.
Osoby o nazbyt wysokim poziomie cukru we krwi mogą być narażone na zwiększone ryzyko kurczenia się mózgu, które ma miejsce w wyniku starzenia się organizmu.
Korzystanie z pedometru (krokomierza) może motywować osoby starsze prowadzące siedzący styl życia do dodania dłuższych spacerów do codziennej rutyny.
Jeśli standard życia mierzyć jedynie wskaźnikiem posiadanych dóbr i przedmiotów, to można powiedzieć, że w ostatnich latach poprawa poziomu życia w Polsce jest bardzo wyraźna - wynika z badania CBOS. Polacy się bogacą – z jednej strony stać ich na coraz więcej, z drugiej zaś wiele dóbr tanieje i są coraz bardziej dostępne.
Największe zmiany w wizerunku przeciętnego Polaka, jakie zaszły w ciągu ostatnich czterech lat, dotyczą jego materialnego poziomu życia - wynika z badań CBOS.
Ilość witaminy B12 jest związana ryzykiem rozwoju demencji. W badaniu nad tą prawidłowością wzięło udział 271 osób. Okazało się, że osoby z najwyższym poziomem witaminy B12 w organizmie miały niższe ryzyko zachorowania na jakąś formę demencji.
Starsi mężczyźni z relatywnie niskim poziomem testosteronu są słabsi i bardziej narażeni na różne choroby.
Naukowcy wykazali, że zwiększenie w organizmie poziomu „dobrego cholesterolu (HDL- high-density lipoproteid) jest niemniej ważne zmniejszanie ilości „złego cholesterolu” (LDL- low-density lipoproteid) dla utrzymania układu krążenia sprawnym i zapobieżeniu miażdżycy.
Nie tylko chorzy na cukrzycę, ale także osoby, u których poziom cukru jest (na razie) tylko nieco za wysoki muszą się liczyć ze zwiększonym ryzykiem choroby Alzheimera – pisze „The Washington Post”.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność