Liczba wyników: 358
Szałwia może poprawić pamięć. Brytyjczycy odkryli, że osoby przyjmujące kapsułki z olejem szałwiowym, znacznie lepiej wypadali na teście zapamiętywania słów.
Miedź odgrywa ważne role w ludzkim organizmie, teraz okazuje się, że miedź jest kluczowa w metabolizmie tłuszczu.
Wiele osób doświadcza drętwienia, mrowienia i bólu stóp bez znanej przyczyny. To neuropatia małych włókien, który może skutkować osłabieniem i problemami z równowagą. W licznych przypadkach ludzie zmagają się zarówno z neuropatią małych, jak i dużych włókien.
Szacuje się, że 30 proc. ludzi zmaga się z bezsennością. Jak uważają eksperci z Columbia University, częściowo można za to winić dietę.
Badania z wykorzystaniem chomików wskazują, że bez towarzystwa rany zwierząt goją się wolniej.
Na Uniwersytetu Otago ustalili, jaki wariant genetyczny sprawia, że niektórzy ludzie są narażeni na dnę moczanową, bolesną i wyniszczającą chorobę artretyczną.
Terapia wykorzystująca wirtualną rzeczywistość skutecznie zmniejsza lęk wysokości. Zespół naukowców z Vrije Universiteit Amsterdam i Uniwersytetu Twente opracował ZeroPhobia, terapię przeprowadzaną za pośrednictwem aplikacji na smartfona.
Depresja to poważna choroba, która obecnie jest bardzo rozpowszechniona w różnych częściach świata. Istnieje kilka teorii wyjaśniających fizjologiczne podłoże depresji, z których wiele uwagi poświęcono „neurogennej hipotezie depresji". Zgodnie z nią pogorszenie funkcjonowania obszarów mózgu, takich jak hipokamp, może prowadzić do tej choroby. Takie zaburzenie z kolei może być spowodowane stresem fizycznym i psychicznym.
U nawet do 50 proc. kobiet przed 60 rokiem życia rozwija się nadciśnienie tętnicze, ale jego objawy - na przykład uderzenia gorąca i kołatanie serca - są często przypisywane menopauzie, mówią eksperci ds. zdrowia kobiet.
Preparaty z tymiankiem mogą być skuteczniejsze w leczeniu trądziku skórnego niż kremy na receptę, mówią eksperci z Leeds Metropolitan University.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność