Liczba wyników: 3478
Osoby zagrożone cukrzycą typu 2 zwykle wiedzą, że powinny ograniczyć ilość cukru w diecie, nowe badania sugerują jednak, że warto też zmniejszyć dawkę soli.
Nawet godzinę po zatrzymaniu akcji serca niektórzy pacjenci, którzy powrócili do żywych dzięki resuscytacji krążeniowo-oddechowej (CPR), mieli wyraźne wspomnienia doświadczenia śmierci, a ich aktywność mózgowa, gdy byli nieprzytomni, miała związek z myślami i pamięcią.
Kobiety cierpiące na ciężki bezdech senny mają wyższe ryzyko zachorowania na raka. Nie dowiedziono związku przyczynowego między jednym a drugim, ale nocne niedotlenienie u kobiet zbiega się z wyższym zagrożeniem nowotworem.
Starsze kobiety, u których wystąpił co najmniej jeden atak paniki, mogą być mieć zwiększone ryzyko zawału serca lub udaru mózgu oraz nasilone prawdopodobieństwo śmierci w ciągu pięciu lat od tego zdarzenia.
Poza problemami z pamięcią i innymi zaburzeniami poznawczymi, większość osób chorych na chorobę Alzheimera cierpi również na problemy psychiczne. Nie było jasne, czy zaburzenia te powstają na skutek zmian tkankowych w mózgu, czy też stanowią reakcję psychologiczną na objawy poznawcze. Uczeni z Uniwersytetu w Lund wyjaśniają te zależności.
Jeśli z wiekiem odczuwasz bardziej nagłą potrzebę udania się do łazienki, nie jesteś sama. Kobiety po menopauzie w wieku 45-54 lata są bardziej narażone na zespół pęcherza nadreaktywnego (overactive bladder syndrome OAB). Ponadto otyłość i mnogie porody zwiększają ryzyko wysiłkowego nietrzymania moczu (WNM).
Osoby noszące aparat słuchowy z powodu problemów ze słuchem związanych z wiekiem zachowują z biegiem czasu lepsze funkcjonowanie mózgu w porównaniu z ludźmi, którzy nie używają aparatu pomimo zaburzeń słuchu.
Wydawałoby się, że szeroki wachlarz wyboru jest postrzegany jako coś pozytywnego, okazuje się jednak, że osoby stojące przed większą liczbą opcji, niż są w stanie faktycznie rozważyć, chcą podjąć dobrą decyzję, ale nie są w stanie tego zrobić.
Osoby, które przedkładały osiągnięcia nad przyjemność, następnego dnia były mniej szczęśliwe, mówią psycholodzy na podstawie badania przeprowadzonego w trzech krajach.
Nasiona i liście kozieradki są powszechnymi składnikami m. in. kuchni indyjskiej, armeńskiej, irańskiej, egipskiej i stosuje się je składnik kulinarny od czasów starożytnych. Rośliny używa się też w medycynie tradycyjnej na rozmaite dolegliwości, w tym na nadciśnienie, nadmierny poziom cukru we krwi, czy stany zapalne.