Liczba wyników: 9180
Osoby o wysokim poziomie socjoekonomicznym cieszą się lepszym zdrowiem niż pozostali. Jeśli chodzi o inne czynniki ochronne przed chorobami przewlekłymi, wskazuje się: wykształcenie, posiadanie pracy, dochód per capita i dobrobyt regionu zamieszkania.
Analiza 19 badań, w których udział wzięło ponad 1200 kobiet, wykazała, że spożywanie soi dwa razy dziennie może zredukować częstotliwość i intensywność uderzeń gorąca, których doświadcza wiele kobiet w okresie menopauzy. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie "Menopause: The Journal of the North American Menopause Association". Wpływ izoflawonów soi na łagodzenie objawów menopauzy od lat stanowił przedmiot dociekań badaczy, jednak wyniki prowadzonych badań były niejednoznaczne. Analizą wielu z tych eksperymentów zajęła się wraz ze współpracownikami profesor Melissa Melby z Uniwersytetu Delaware.
Ból zęba może wygnać człowieka na koniec świata w poszukiwaniu skutecznego środka, który przyniesie ulgę. Jak donosi „Daily Mail”, nie trzeba go szukać aż na końcu świata. Wystarczy zapuścić się w… lasy amazońskie, gdzie występuje roślina, której miejscowi używają do leczenia zębów. Rośliną zainteresowali się także naukowcy. Wytworzyli z niej przeciwbólowy żel, który w przeciwieństwie do leków czy zastrzyków nie ma skutków ubocznych. Wykazuje także znacznie większe działanie przeciwbólowe niż dotychczas znane środki farmaceutyczne.
Fosfor to mineralny składnikiem odżywczy niezbędny dla wzrostu i rozwoju tkanki kostnej i miękkiej. Źródłem fosforu są: produkty mleczne, wątróbka, owoce morza, tłuste ryby i mięso.
Problemy z dziąsłami nierzadko ujawniają się dopiero wówczas, gdy następuje krwawienie, tymczasem wcześniejsze stadia ich chorób mogą być bardzo groźne, jeśli bowiem pewne bakterie przenikną do krwiobiegu przez uszkodzone dziąsła, może to prowadzić do problemów z sercem.
Czerwone winogrona, wiśnie, jagody, zielona herbata, jabłka i czerwone wino mogą pomóc ochronić mężczyzn przed rozwoju choroby Parkinsona, wynika z najnowszych badań uczonych z University of East Anglia i Harvard University.
Jedzenie na śniadanie produktów, które mają niski indeks glikemiczny, może pomóc w zapobieganiu skokowi poziomu cukru we krwi przez cały ranek i po następnym posiłku dnia, stwierdzili naukowcy.
Obturacyjny bezdech senny jest związany z wyższym prawdopodobieństwem depresji, niezależnie od czynników takich jak waga, wiek, płeć czy rasa.
W toku nowych badań przeprowadzonych w Hiszpanii ustalono, że jedzenie w fast foodach zwiększa ryzyko zapadnięcia na depresję. Odkrycia zaprezentowane w czasopiśmie Public Health Nutrition wskazują na korelację między depresją a fast foodowym jedzeniem, jak hamburgery, pizze czy hot dogi, a także wypiekami przemysłowymi, np. rogalikami czy pączkami. Konkretnie, osoby żywiące się jedzeniem typu fast food i wypiekami przemysłowymi są o 51% bardziej zagrożone zapadnięciem na depresję niż osoby stroniące od takich produktów.
Ryzyko udaru mózgu lub zawału serca zwiększa się, jeśli śpi się zbyt krótko lub zbyt długo. Przeciętny człowiek spędza jedną trzecią życia śpiąc, ale uczeni uważają, że wielu z nas nie sypia odpowiedniej ilości godzin, a to ma przełożenie na problemy zdrowotne.