Liczba wyników: 3301
Kobiety w średnim wieku, które zmagają się z depresją są prawie dwukrotnie bardziej narażone na udar niż panie w tym samym wieku bez takich problemów psychicznych.
Jak to się dzieje, że niektórzy ludzie dożywają 100 lat i to bez szczególnej opieki medycznej?
Stres nie tylko ma negatywny wpływ na pracę i relacje osobiste, ale też zwiększa ryzyko licznych chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i choroba Alzheimera, a także wiąże się z wyższymi wskaźnikami przedwczesnej śmierci. Pomóc może tu m. in. odpowiednie odżywianie, np. dieta śródziemnomorska.
Kiedy oceniono diety stosowane w 184 krajach, obliczono, że niewłaściwy sposób odżywiania się odpowiadał za ponad 14,1 miliona przypadków cukrzycy typu 2 w 2018 roku, co stanowiło ponad 70 proc. nowych diagnoz.
Dieta zwana postem przerywanym, w ramach której je się wcześnie rano, może być kluczem do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.
Nasz wiek biologiczny gwałtownie wzrasta w odpowiedzi na różne formy stresu, co jednak jest odwracalne, gdy pozbywamy się nadmiernego napięcia i potrafimy się odprężyć. Takie zmiany zachodzą w stosunkowo krótkich okresach dni lub miesięcy.
Brokuły już dawno zyskały sławę produktów bardzo korzystnych dla naszego zdrowia. Przykładowo, badania pokazały, że większa ilość warzyw krzyżowych zmniejsza ryzyko raka i cukrzycy typu 2. Teraz na Penn State odkryto, że brokuły zawierają cząsteczki, które pomagają chronić wyściółkę jelita cienkiego, hamując w ten sposób rozwój chorób jelit.
Osoby z subkliniczną niedoczynnością tarczycy (czyli łagodną niedoczynnością tarczycy, którą można wykryć tylko za pomocą badania krwi) są dwukrotnie bardziej narażone na rozwój niewydolności serca w porównaniu z ludźmi o prawidłowej pracy tarczycy.
Głęboki sen może pomóc przeciwdziałać utracie pamięci u seniorów, którzy zmagają się z ob. jawami Alzheimera, mówią uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.
Tradycyjne ogórki kiszone są wytwarzane przez fermentację tych warzyw w słonej wodzie, ale błyskawicznie można uzyskać pikle, po prostu zalewając ogórki gorącym octem z wodą.