Liczba wyników: 938
Międzynarodowa Fundacja Osteoporozy (International Osteoporosis Foundation, IOF) wydała nowe oświadczenie zawierające zalecenia spożywania witaminy D dla osób starszych. Witamina D jest ważna dla rozwoju kości i mięśni oraz zachowania ich funkcji. Z tego powodu niezwykle istotnym elementem dla utrzymania wytrzymałości kości i zapobieganie upadkom, jak również złamaniom osteoporotycznym.
Prawidłowe funkcjonowanie naszego układu kostnego zależy od wielu czynników, m.in. od aktywności fizycznej oraz odpowiedniej diety. W tym kontekście ważnymi składnikami codziennych posiłków są wapń i witamina D, które pomagają w utrzymaniu silnych i zdrowych kości.
Witamina D okazuje się prawdziwym eliksirem zdrowia. Ma wpływ na poziom naszych zdolności poznawczych, a także może chronić przed chorobami serca oraz - jak wskazują najnowsze testy - ma wpływ na ryzyko rozwoju różnych nowotworów.
Odpowiedni poziom witaminy D może być pomocny zarówno w zapobieganiu nowotworom, jak i poprawić rokowania w przypadku różnych form raka.
Nowe badania wykazały, że przyjmowanie witaminy B6 w większych dawkach zmniejsza odczuwanie lęku i depresji.
Odpowiedni poziom witaminy D jest korzystny zarówno w zapobieganiu nowotworom, jak i w prognozowaniu możliwości rozwoju kilku form raka.
Wyższa ilość witaminy C ma kluczowe znaczenie dla pacjentów z zespołem metabolicznym, którzy próbują osłabić zaburzenia oksydacyjne i problemy zdrowotne, mówią medycy z Oregon State University.
Niskie temperatury otoczenia sprzyjają zwiększeniu poziomu witaminy A. Pomaga to przekształcić „złą" białą tkankę tłuszczową w „dobrą" brązową tkankę, która stymuluje spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła. Taka przemiana zwiększa też zużycie energii i dlatego może pomóc w walce z otyłością.
Niskie temperatury w otoczeniu mają przełożenie na wyższy poziom witaminy A u ludzi i myszy. Pomaga to przekształcić „złą" białą tkankę tłuszczową w „dobrą" tkankę brązową, która pobudza spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła w organizmie. Tej przemianie rodzaju tłuszczu zwykle towarzyszy zwiększone zużycie energii i dlatego może być obiecującym podejściem do opracowywania nowych leków na otyłość.
Dwie formy witaminy E - gamma i delta-tokoferole - znajdujące się m. in. w oleju sojowym, rzepakowym i kukurydzianym, a także w orzechach, mogą zapobiec rakowi okrężnicy, płuc, piersi i prostaty.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem