Liczba wyników: 524
Duże ilości świątecznego jedzenia podnoszą poziom cholesterolu. Duńskie badania pokazały, że tuż po przerwie świątecznej ilość cholesterolu jest średnio o 20 proc. wyższa niż latem.
Jak nie dać się pandemii, gdy całkiem dosłownie odbiera ona środki do życia. Co robili aktorzy, gdy zamknięto teatry i na czym polegają "spektakle na wynos". Czy można zachować optymizm i tworzyć nową komedię, gdy świat dosłownie staje na głowie (i to wcale nie w zabawny sposób)?Na te i inne pytania odpowiadają Marzanna Graff i Aleksander Mikołajczak.
Już cztery tygodnie stosowania diety złożonej z wysoko przetworzonej żywności skutkowały silną reakcją zapalną w starzejących mózgach zwierząt, co miało przełożenie na osłabienie pamięci.
Jeśli smażone jedzenie jest stałym elementem diety, oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci wśród kobiet po menopauzie.
Hiszpańscy naukowcy oszacowali, jaki czas ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest potrzebny, by uzyskać zalecane dawki witaminy D. O ile wiosną i latem wystarczy od 10 do 20 minut na świeżym powietrzu, o tyle w miesiącach zimowych trzeba spędzić na zewnątrz niemal dwie godziny, co dla zdecydowanej większości jest trudne do osiągnięcia.
Według najnowszego Światowego Raportu Szczęśliwości (ang. World Happiness Report), najszczęśliwiej żyje się w Finlandii.
Ci którzy doświadczają dużych spadków poziomu cukru we krwi kilka godzin po jedzeniu, odczuwają silny głód i przyjmują dużo więcej kalorii w ciągu dnia niż inni.
Twórcy animacji „W głowie nie mieści" antropomorfizują emocje kierujące bohaterką: Radość, Strach, Gniew, Odrazę i Smutek. Okazuje się, że podobna strategia w realnym życiu może osłabić przykre odczucia.
Pandemia sprawiła, że musieliśmy zrezygnować z przyjemności jedzenia „na mieście", co dla branży gastronomicznej jest fatalną wiadomością, ale może mieć też pewne pozytywne skutki - okazuje się, że domowe jedzenie sprzyja zdrowiu, a częste spożywanie posiłków poza domem jest związane ze zwiększonym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny.
Wskaźniki otyłości silnie wzrosły w krajach rozwiniętych w ciągu ostatnich 40 lat i wiele osób uważa, że - przynajmniej częściowo - odpowiedzialny jest za to marketing żywności. Czy jednak osoby z otyłością rzeczywiście są bardziej podatne na reklamy jedzenia? A jeśli tak, to ta predyspozycja jest stała, czy też zmienia się w zależności od poziomu masy ciała?
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia