Liczba wyników: 10924
Ograniczenie o 20 proc. ilości cukru w produktach spożywczych i o 40 proc. w napojach może zapobiec niemal 2,5 milionom zdarzeń sercowo-naczyniowych (takich jak udary, zawały serca, zatrzymanie akcji serca), a także zmniejszyć o pół miliona zgony z przyczyn sercowo-naczyniowych i o 750 tys. przypadki cukrzycy w USA.
Tzw. dieta zachodnia, czyli sposób odżywiania się bogaty w tłuszcz i cukier, może prowadzić do zapalnych chorób skóry, takich jak łuszczyca, ostrzegają uczeni z University of California - Davis Health.
Wszyscy powtarzają, że warzywa i owoce są najzdrowszymi elementami diety, ale okazuje się, że nie wszystkie są ogólnie zalecane. Niektóre z nich są pełne naturalnych, ale prostych cukrów, które powinni ograniczyć ludzie chorujący na cukrzycę. Zobacz, jakie owoce mogą i powinny znaleźć się w menu diabetyka.
Wszyscy powtarzają, że warzywa i owoce są najzdrowszymi elementami diety, ale okazuje się, że nie wszystkie są ogólnie zalecane. Niektóre z nich są pełne naturalnych, ale prostych cukrów, które powinni ograniczyć ludzie chorujący na cukrzycę. Zobacz, jakie warzywa mogą i powinny znaleźć się w menu diabetyka.
Limit dziennej dawki kalorii pochodzącej z cukrów nie powinien wyższy niż 10 procent. WHO rekomenduje jednak, by nie przekraczać już 5 proc. całkowitej liczby kalorii.
Żywności brakuje jest więc coraz droższa. Po trzech miesiącach spadku światowe ceny znów drastycznie wzrosły - informuje FAO. Jednym z powodów jest susza, niszcząca uprawy w USA.
Komisja Europejska zatwierdziła rozporządzenie dopuszczające stosowanie glikozydów stewiolowych w charakterze słodzika w produktach spożywczych na terenie UE. Stewia to niewielki krzew pochodzący z Ameryki Południowej, którego liście zawierają bardzo słodkie związki zwane stewiozydami. Dzięki swoim właściwościom mogą być stosowane do słodzenia, są bowiem znacznie słodsze i zdrowsze od sacharozy.
Nowe badania sugerują, że u chorych na cukrzycę typu 2 z niebezpiecznie niskim poziomem cukru we krwi może wystąpić zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Osoby z cukrzycą typu 2, które piły sfermentowany napój herbaciany kombucha przez cztery tygodnie, miały niższy poziom glukozy we krwi na czczo niż wtedy, gdy podawano im napój placebo o podobnym smaku.
Diabetycy muszą regularnie kontrolować poziom glukozy, by odpowiednio reagować na jego nadmierne skoki lub spadki, ale okazuje się, że i osoby bez cukrzycy powinny uważać na niewłaściwe poziomy glukozy we krwi.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję