Liczba wyników: 9180
Wielu ludzi sięga po kawę lub zieloną herbatę w ciągu dnia, a ta prosta czynność może pomóc zmniejszyć ryzyko udaru, wynika z badań japońskich naukowców.
Szpiczak mnogi to nowotwór charakteryzujący się niekontrolowanym wzrostem liczebności komórek plazmatycznych w szpiku kostnym, które powodują uszkodzenie kości oraz zwiększają podatność chorego na anemię, infekcje i niewydolność nerek. W ramach terapii, u wielu chorych można stosować przeszczep szpiku kostnego. Szpiczak mnogi rozwija się jednak nawet po przeszczepie. W tym kontekście, europejscy naukowcy szukają alternatywnej metody leczenia, koncentrując się na wyciągach i substancjach aktywnych pochodzenia morskiego.
Uczeni radzą, jak jeść mniej - trzeba oszukać mózg określonym obrazem posiłku.
Starsze kobiety, które palą papierosy, mają zwiększone ryzyko utraty zębów.
Badanie przeprowadzone przez uczonych z University of North Carolina pokazuje, że seniorzy, którzy grają w gry video, łatwiej wykazują dobrostan emocjonalny.
Mózgi kobiet są bardziej energooszczędne niż mężczyzn, mimo że mniejsze.
Ponad 8 milionów ludzi na świecie całkowicie straciło wzrok z powodu późnego wykrycia jaskry. Jak podkreśla Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) jaskra jest jedną z głównych przyczyn ślepoty. Badanie dna oka, ocena pola widzenia oraz pomiar ciśnienia wewnątrzgałkowego to proste badanie, które mogą uratować nasz wzrok. W tym roku od 10 do 16 marca na całym świecie obchodzony będzie Międzynarodowy Tydzień Jaskry.
Ból głowy to chyba najpowszechniejszy stereotypowy powód rezygnacji z seksu. Okazuje się jednak, że może nie być dostatecznym uzasadnieniem, miłość fizyczna bywa pomocna w łagodzeniu migreny i klasterowych bólów głowy.
Kobiety wykształcone piją więcej z powodu stresu, jakiego doświadczają w pracy. Jednak wbrew obiegowym opiniom to nie wysokie stanowiska są najbardziej stresogenne. Najwyższy poziom stresu ujawniają kobiety na stanowiskach pomocniczych, a najmniej zestresowane są te na stanowiskach kierowniczych – wynika z badań przeprowadzonych przez studentkę psychologii SWPS.
Stosowanie diety bogatej w błonnik oznacza nie tylko dbanie o dobre funkcjonowanie układu pokarmowego, pomaga również dbać o zdrowie serca, mówią eksperci.