Liczba wyników: 13228
Główny Urząd Statystyczny potwierdza to, co wszyscy Polacy widzą na codzień podczas zakupów - na wizyty w sklepach wydajemy coraz więcej pieniędzy. Jak podaje GUS, ceny żywności w lutym bieżącego roku wzrosły o 0,7% względem poprzedniego miesiąca i aż o 5,3 procent względem ubiegłegorocznego lutego. W ciągu miesiąca najbardziej podrożał cukier - o 9,6%. Nadal rosły ceny mąki oraz pieczywa. Więcej płacono za owoce, miód, tłuszcze roślinne a także warzywa i ryby.
W Polsce w 2009 r. odnotowano wzrost zarówno liczby muzeów, jak i liczby zwiedzających - informuje Główny Urząd Statystyczny. Po koniec 2009 r. w Polsce było 774 muzeów, co oznacza, że w porównaniu z końcem 2008 r. przybyło 31muzeów i oddziałów muzealnych. Z oferty muzeów skorzystało w ubiegłym roku 21,2 mln zwiedzających, o 2,5 procent więcej niż rok wcześniej. Wystawy muzealne i muzea odwiedziło 5,9 mln młodzieży szkolnej w zorganizowanych grupach - o 6,2 procent mniej w porównaniu z 2008 r.
Dotychczasowe badania wykazały związek między piciem kawy a zmniejszonym ryzykiem choroby Parkinsona, udaru mózgu, cukrzycy, choroby serca i niektórych nowotworów. Ponadto, kawa pomaga zapobiec chorobie Alzheimera.
Mieszkająca w Szkocji kobieta twierdzi, że zauważyła zmianę zapachu jej męża na lata przed pojawieniem się objawów choroby Parkinsona. Uczeni sądzą, że warto przeprowadzić badania w kierunku możliwości rozpoznawania wczesnej fazy choroby na podstawie zapachu.
Lista chorób, których ryzyko może osłabiać czerwone wino, jest dość dłługa, znajdują się na niej m. in. choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, czy choroby neurodegradacyjne. Teraz można również dopisać problemy z dziąsłami.
Grupa Dyskusyjna Badań Przesiewowych nad Chorobą Alzheimera (ADSDG) pracująca pod przewodnictwem Richarda Stefanacci z Uniwersytetu Nauk w Filadelfii przeprowadziła kampanię promującą wśród starszych ludzi wiedzę o objawach tej choroby. Niestety, wiedza osób w wieku 55+ na temat choroby Alzheimera jest ciągle niewielka, czego dowiodły wyniki ankiety przeprowadzonej przez amerykańską firmę Harris Interactive - informuje Medical News Today.
28 lutego mija 33 rocznica wprowadzenia kartek na mięso i wędliny. Żyliśmy z nimi przez 8 lat - do końca lipca 1989 roku. Wyliczone możliwości nabywcze wyrobów, narzucone przez Radę Ministrów Wojciecha Jaruzelskiego, miały być podstawą równego podziału w społeczeństwie. Reglamentacja była natomiast zaczynem wielu problemów i nielegalnego obrotu mięsem. Dziś statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ok. 70 kg mięsa rocznie, czyli o 20-40 kg więcej niż w czasach PRL-u.
Osoby, które dbają o odpowiednie nawodnienie, wydają się być zdrowsze, rzadziej rozwijają się u nich choroby przewlekłe, takie jak choroby serca i płuc, a także żyją dłużej niż ci, którzy nie dostarczają sobie należytej ilości płynów.
U osób dorosłych z atopowym zapaleniem skóry (AZS) ryzyko wystąpienia nowej choroby zapalnej jelit jest o 34 proc. wyższe niż u ludzi wolnych od tej choroby. U dzieci ryzyko to jest o 44 proc. wyższe.
„Choroby układu krążenia stanowią obecnie jedno z najpoważniejszych zagrożeń dla zdrowia i życia Polaków. Szacuje się, że choroby układu krążenia są odpowiedzialne za około 50% wszystkich zgonów w naszym kraju. Jedną z najważniejszych możliwości odwrócenia tej niekorzystnej tendencji jest prowadzenie szerokiej profilaktyki, opartej na promowaniu postaw prozdrowotnych i eliminacji czynników ryzyka,” mówi profesor Tomasz Grodzicki, prezes Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego.