Liczba wyników: 1217
Z powodu wysokich temperatur panujących tego lata w Polsce, tylko w lipcu i sierpniu doszło do ponad 27 tys. 300 pożarów lasów, upraw, traw i nieużytków. To prawie trzy razy więcej niż w trakcie dwóch miesięcy wakacji ubiegłego roku. W akcjach gaszenia pożarów brało udział ok. 1,6 tys. zastępów Państwowej Strazy Pożarnej i ponad 5 tys. strażaków.
Polscy turyści znów wyjeżdżali chętniej za granicę z biurami podróży niż poprzedniego lata. Omijali kraje arabskie, za to zupełnie nie odstraszyły ich ekonomiczne problemy Grecji, w której wypoczywali tak chętnie, jak nigdy dotąd.
Polacy kochają narodową kuchnię – w porze obiadowej na stołach królują ziemniaki z mięsem, najczęściej wieprzowiną. Zdecydowana większość Polaków – 90 procent - je codziennie ciepły posiłek, a 95 procent z nich przygotowuje obiad we własnych czterech kątach – wynika z raportu „Zachowania żywieniowe Polaków” przeprowadzonego przez CBOS.
Kasza jaglana coraz częściej gości na naszych stołach. Powinna jednak być stałym punktem jadłospisu Polaków z uwagi na jej właściwości lecznicze i odżywcze. W tych małych niepozornych ziarenkach kryje się bogactwo witamin i składników mineralnych. W jakim „towarzystwie” powinniśmy spożywać tę smaczną kaszę?
W liceach w całym kraju będą realizowane zajęcia z filozofii. Nowy program edukacji filozoficznej będzie realizowany w tysiącu klasach w szkołach w całym kraju. Program ma zachęcić akademików do nauczania filozofii w szkołach i zacieśnić współpracę uczelni ze szkołami ponadgimnazjalnymi.
Można powiedzieć, że obecnie panuja moda na diety. Poszukiwanie najlepszego dla zdrowia i urody sposobu odżywiania się skutkuje coraz liczniejszymi propozycjami dietetycznymi, z których część zyskuje dużą popularność i przez jakiś czas dominuje w mediach i prywatnych dyskusjach. U. S. News stworzył listę najlepszych diet. Przedstawiamy pierwszych dziesięć miejsc.
Polacy coraz częściej porzucają swoje śmieci w lasach, na plażach lub innych publicznych miejscach. Dzikie wysypiska rosną jak grzyby po deszczu. Widzisz wysypisko śmieci w pobliskim lesie? A może plaża, na której spędzasz urlop wymaga posprzątania? Fundacja BOŚ tworzy mapę dzikich wysypisk w całym kraju, przekazując informacje o nich samorządom.
Już jeden słodki napój gazowany dziennie zwiększa ryzyko cukrzycy i to niezależnie od wagi. Nawet szczupłe osoby, które każdego dnia sięgały po napoje gazowane, cechowały się wyższym prawdopodobieństwem tej choroby.
Ponad połowa Polaków potwierdza, że świeże warzywa są najlepszym uzupełnieniem codziennej diety w witaminy. Zdecydowana większość preferuje także świeże owoce – w takiej formie spożywa je ponad 97 procent Polaków.
Zgodnie z zaleceniami dietetyków, osoba dorosła powinna dostarczać do organizmu ok. 2,5 litra płynów dziennie. Jednak latem, kiedy temperatury robią się coraz wyższe, zwiększa się ilość i tempo utraty płynów z organizmu. Wraz z płynami organizm traci cenne dla zdrowia mikro i makroelementy, co w konsekwencji prowadzi do zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej. Dlatego latem tak ważne jest zwrócenie uwagi, aby wraz z płynami dostarczać do organizmu również cenne dla zdrowia pierwiastki. Co pić i jeść aby w upały czuć się dobrze – podpowiada dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.