Liczba wyników: 691
Parę filiżanek kawy dziennie przez okres kilku lat o połowę zmniejsza ryzyko dny moczanowej u kobiet po menopauzie, informują bostońscy uczeni
Nowe badanie dostarczyło dowodów, że picie kawy może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2.
Jak donoszą źródła naukowe, picie kawy, szczególnie bezkofeinowej ma ogromny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2, która jest dość szeroko rozpowszechnionym schorzeniem także wśród seniorów.
Jedna filiżanka kawy nie szkodzi naszemu organizmowi! Ważne jest to w jakich ilościach ją spożywamy i o której godzinie. Filiżanka tego napoju działa pobudzająco także na pracę umysłu.
Wielu osobom trudno wyobrazić sobie początek dnia bez filiżanki kawy, po ten pobudzający napój sięgamy też często w ciągu dnia. Doskonałą alternatywą dla tradycyjnej małej czarnej jest kawa zbożowa.
Pijemy te napoje bez względu na ich właściwości, ale miło jest wiedzieć, że codzienne przyzwyczajenia przydają nam korzyści zdrowotnych. W rozległym badaniu w Holandii stwierdzono, że umiarkowane spożycie kawy lub herbaty znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca.
Z danych zgromadzonych przez Amerykańskie Stowarzyszenie Badań nad Rakiem (American Association for Cancer Research) wynika, że istnieje silny związek pomiędzy piciem kawy a obniżeniem ryzyka wystąpienia zaawansowanej postaci raka prostaty.
Pochodzi z Etiopii, a w Europie pojawiła się około XVI wieku. Dziś trudno wyobrazić sobie początek dnia bez świeżo zaparzonej, gorącej kawy. Dynamizuje, aktywizuje, daje poczucie siły. A przede wszystkim, dobrze przyrządzona i pięknie podana - cudownie smakuje.
Kobiety, które codziennie piją filiżankę kawy, są bardziej aktywne fizycznie.
Znaczne ilości kawy moga zmniejszyć ryzyko stwardnienia rozsianego.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem