Liczba wyników: 662
Spożycie soków owocowych w Polsce stale wzrasta. Jak pokazuje raport AIJN, Polacy wypili w 2016 roku 543 miliony litrów soków owocowych – czyli równowartość pojemności 217 basenów olimpijskich. Mimo stosunkowo małej konsumpcji, pozostajemy liderem spożycia tych produktów wśród krajów Europy Środkowo-Wschodniej.
Wśród codziennie spożywanej porcji owoców powinny znaleźć się jabłka lub sok jabłkowy –radzą dietetycy.
Naukowcy z the University of Massachusetts Lowell odkryli, że jabłka i sok jabłkowy mają niebagatelny wpływ na podwyższenie aktywności mózgu.
Zimą, kiedy brakuje w naszej diecie świeżych warzyw i owoców, warto sięgnąć po smaczne i zdrowe soki z warzyw i owoców. Dla osób starszych szczególnie warte polecenia są te wyciśnięte z pospolitych, ale wciąż niedocenianych buraków i ogórków oraz kiszonej kapusty.
Czerwony i biały to tylko dwa kolory, jakie może przybrać barszcz. Zgodnie z definicją jest to bowiem zupa o wyraźnym smaku, przygotowana na zakwasie, z dodatkiem kapusty kiszonej, buraków lub szczawiu. Polskim klasykiem wigilijnym jest barszcz czerwony, podawany z uszkami. W pozostałe świąteczne dni warto zainspirować się innymi wersjami tej pysznej i bardzo słowiańskiej zupy.
Łączenie soków owocowych z określonymi lekami może być niebezpeiczne. Zobacz, dlaczego.
Patrząc na obecny wysyp mód żywieniowych i popularność superfoods, sprowadzanych z najdalszych części globu, chciałoby się rzec: cudze chwalicie, swego nie znacie! O ile w próbowaniu kuchni świata nie ma nic złego, warto czasami sięgnąć po produkty z własnego podwórka i na nowo przypomnieć sobie ich walory smakowe i prozdrowotne. Na naszą uwagę z pewnością zasługuje zwykły burak ćwikłowy – prawdziwa bomba witaminowo-mineralna.
Sok z borówki brusznicy zmniejsza ciśnienie oraz poziom glukozy i tłuszczów, czytamy w magazynie Nutrition.
Sok wiśniowy, wypijany regularnie, może poprawić zdolności poznawcze seniorów, wynika z niewielkich badań uczonych z University of Delaware w Newark.
Tak zwane soft drinks, czyli napoje z zawartością soków, nektarów i syropów owocowych oraz warzywnych, mogą przydać kilku dodatkowych kilogramów.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi