Liczba wyników: 608
Przewlekły ból i lęk lub depresja często współwystępują, co skutkuje wieloma ograniczeniami w życiu codziennym.
Wydajność pamięci i inne zdolności poznawcze są lepsze przy odpowiednim dopływie krwi do mózgu. Dotyczy to w szczególności osób dotkniętych schorzeniem zwanym „sporadyczną chorobą małych naczyń mózgowych". Dostateczny przepływ krwi w hipokampie może odgrywać kluczową rolę w problemach z pamięcią związanych z wiekiem i chorobami.
Większa aktywność społeczna osób w wieku 50-60 lat pozwala na zmniejszenie u nich ryzyka demencji w późniejszym wieku.
Na nasze procesy decyzyjne wpływ ma dopamina, neuroprzekaźnik, który odpowiada m. in. za funkcjonowanie układu nerwowego, hormonalnego i pokarmowego.
Badania prowadzone przez psychologów z Uniwersytetu w Warwick ujawniły silny związek między dostrzeganiem duchowego wymiaru nauki a pozytywnym samopoczuciem. Oznacza to podobne korzyści do tych kojarzonych z religią.
Istnieje związek pomiędzy przewlekłym stresem, łagodnymi zaburzeniami poznawczymi i chorobą Alzheimera. U osób w wieku 18-65 lat, u których wcześniej zdiagnozowano przewlekły stres i depresję, częściej rozpoznawano też wspomniane problemy poznawcze.
Kobiety o wyższym poziomie estrogenów przez całe życie mogą być mniej narażone na chorobę małych naczyń mózgowych.
Od jakiegoś czasu wiadomo, że nadwaga i otyłość są czynnikami ryzyka kilku form nowotworów. Wiadomo również, że otyłe kobiety są bardziej narażone na nowotwór niż ich rówieśniczki o wadze w normie, a poziom ryzyka zmniejsza się wraz z utratą masy ciała. Teraz oceniono związek pomiędzy otyłością, utratą masy ciała i rakiem hematologicznym.
Jak głosi przysłowie, jesteś tym, co jesz. Jednak dotyczy to nie tylko ciała. Jak mówią medycy, mieszkanie w biedniejszej, zmagającej się z różnymi problemami dzielnicy może wpływać na wybory żywieniowe, przyrost masy ciała, a nawet mikrostrukturę mózgu.
Subiektywny dobrostan zmienia się w ciągu życia - w różnym wieku nasila się lub słabnie.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność