Liczba wyników: 998
Od dawna wiadomo, że sposób odżywiania się ma wpływ na poziom zagrożenia cukrzycą i kontrolę samej choroby. Teraz ustalono, że odpowiedni jadłospis może nie tylko zahamować rozwój cukrzycy, ale wręcz ją wyleczyć.
Znajdująca się w brokułach substancja może wyleczyć związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD).
Chyba każdy z nas ma świadomość, jak ważny jest sen dla dobrego samopoczucia i zdrowia. Nie każdy może jednak doświadczyć spokojnego snu. Często zdarza się, że trudności z zasypianiem bardzo utrudniają życie – budzimy się niewyspani, a przez to zdenerwowani i przemęczeni. Jak radzić sobie z tym problemem? Pomóc mogą zasady dobrego i zdrowego snu.
Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej włączają te produkty do swojego menu, to wciąż jednak są to niewystarczające ilości.
Z tej okazji na portalu społecznościowym Facebook ruszyła akcja pod hasłem #rzsporozmawiajmy. Jej celem jest zwiększenie świadomości społeczeństwa na temat reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), którego szczyt zachorowalności przypada na 30 – 40 r.ż., zachęcenie do wykonywania badań diagnostycznych w kierunku RZS oraz zwrócenie uwagi na problem nieprzestrzegania zaleceń terapeutycznych przez pacjentów chorych na RZS.
Jeśli mimo upływu lat, pilnujesz wagi i nie zyskujesz kolejnych kilogramów, masz większe sznase na ochronę przed cukrzycą.
Szacuje się, że w ciągu roku około 30 proc. osób powyżej 65. r.ż. i aż 40 proc. powyżej 80. r.ż., mieszkających we własnych domach doświadcza upadku. Wbrew pozorom na upadki osób starszych nie składają się wyłącznie obniżona sprawność organizmu oraz niezabezpieczone powierzchnie. Przyczynami niebezpiecznych sytuacji są także choroby o przebiegu przewlekłym i ostrym, spożywane pokarmy, a także skutki uboczne stosowanych leków.
W ostatnich tygodniach dużo mówi się o Brukseli. Warto ten moment wykorzystać, by przypomnieć Polakom, że miasto będące siedzibą najważniejszych unijnych instytucji jest również kolebką niezwykle wartościowej odmiany kapusty – brukselki.
Zima to szczególny czas dla naszego organizmu. Przede wszystkim dla skóry twarzy, która w największym stopniu narażona jest na bezpośredni kontakt z niesprzyjającymi czynnikami zewnętrznymi. Wiatr, mróz, śnieg, a w ogrzewanych pomieszczeniach suche i ciepłe powietrze powodują, że cera przybiera szary odcień, staje się przesuszona i mało elastyczna.
Rocznie nowotwór piersi rozpoznaje się u 1,5 miliona kobiet na świecie, a około 400 tysięcy umiera z tego powodu[1]. W październiku, miesiącu walki z rakiem piersi, głośno mówi się o profilaktyce tej choroby, ale to również dobry moment, by zwrócić uwagę na problemy, z jakimi borykają się pacjentki oraz pokazać rozwiązania, które pomagają znaleźć siłę do walki z nowotworem. Eksperci podkreślają, że jednym z nich może być odpowiednie żywienie.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi