Liczba wyników: 7977
Badanie przeprowadzone przez zespół naukowców kierowanych przez profesora z Texas A&M University wykazało, że zakrywanie twarzy maską znacznie zmniejsza ryzyko zarażenia wirusem COVID-19.
Jak wynika z badań opublikowanych w Annals of Medicine, mężczyźni, którzy pracowali na nocnych zmianach przez ponad 20 lat, ci, którzy pracują na nocnych zmianach bez drzemki w ciągu dnia i ci, którzy śpią średnio dłużej niż dziesięć godzin dziennie, mogą mieć zwiększone ryzyko raka.
Jedzenie ciemnej czekolady może pozytywnie wpływać na nastrój i łagodzić objawy depresyjne, mówią brytyjscy uczeni.
Wśród osób, które mają najczęstszy typ raka płuc, nawetu u 40 proc. rozwijają się przerzutowe guzy mózgu, skutkując skróceniem średniego czasu przeżycia pacjentów.
Nowe badania pokazują związek między objawami zespołu przewlekłego zmęczenia i niższymi poziomami hormonów tarczycy.
Bieganie w wolnym tempie, czyli jogging, jeśli jest uprawiany regularnie i w małych ilościach, może mieć wpływ na wydłużenie życia.
Jak wynika z badań Światowej Organizacji Zdrowia, zapobieganie i leczenie chorób niezakaźnych zostało poważnie zakłócone od czasu rozpoczęcia pandemii COVID-19. Takie skutki są globalne, ale najbardziej uwidaczniają się w krajach o niskich dochodach.
Z wiekiem trudniej jest zachować mięśnie. Słabną, zmniejszają się i przez to ludzie starsi mają mniej siły i częściej upadają oraz doznają urazów.
Codzienne jedzenie jabłek pomaga zachować zdrowie naczyń krwionośnych.
COVID-19 może wywoływać poważne powikłania sercowo-naczyniowe, w tym niewydolność serca, zawały i skrzepy krwi, które mogą skutkować udarami mózgu, ostrzegają lekarze University of Virginia.
Stres osłabia funkcje poznawcze, pomimo innych czynników ochronnych