Liczba wyników: 9171
Według ekspertów, wydłużenie cyklu życia ubrań o zaledwie 10% pozwoliłoby zaoszczędzić trzy miliony ton CO2 oraz 150 milionów litrów wody rocznie. Tymczasem wyniki badań przeprowadzonych na zlecenie Procter & Gamble wykazują, że 1/3 konsumentów wyrzuca ubrania po kilkakrotnym założeniu, przyspieszając ich drogę na wysypiska.
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO) opublikowała przewodnik ze wskazówkami, jak zmniejszyć ryzyko zaburzeń poznawczych i demencji.
Z czytania książek płynie wiele korzyści. Co jakiś czas pojawiają się nowe, zaskakujące fakty, utwierdzające w przekoaiu, że warto obcować z literaturą, a czytelnictwo to pożyteczna pasja.
Jak uważają szwedzcy badacze, stopniowe przyspieszanie tętna spoczynkowego może oznaczać przyszłe problemy z sercem.
Znadujące się w soi białko może zmniejszyć poziom tzw. „złego cholesterolu" we krwi.
Współczesny przemysł spożywczy stosuje dziesiątki różnych dodatków do żywności, nie wszystkie są jednak całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Teraz australijscy uczeni „wzięli pod lupę" dwutlenek tytanu oznaczony jako E171.
Coraz cieplejsze dni przybliżają nas do lata. Z jednej strony, coraz więcej jest pięknych i słonecznych chwil, które dają nam energię do działania, z drugiej jednak, dopiero co budzimy się z zimowego lenistwa szczególnie po tak zimnej majówce. Niejednokrotnie, podejmując się wyzwania odchudzania czy nawet zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze, zwiększając przy tym aktywność fizyczną, popełniamy najczęstszy błąd żywieniowy. Drastycznie ograniczone porcje czy eliminacja wybranych produktów spożywczych, w tym szczególnie tłuszczów, na dłuższą metę są nieracjonalne i mogą przyczynić się do wystąpienia niedoborów żywieniowych.
Wiosna w pełni i chociaż pogoda najwyraźniej jeszcze nie zawsze o tym wie, przynosząc deszcz i chłód. Coraz częściej jednak mamy naprawdę słoneczne dni. Żeby się nimi bezpiecznie cieszyć, trzeba używać kremu ochronnego.
Dla wielu ludzi poranna filiżanka kawy jest niezbywalnym punktem dnia. I susznie, mówią uczeni, bo to zdrowy, wypełniony przeciwutleniaczami napój. W nadmiarze jednak szkodzi, a ponieważ staje się elementem całodziennego menu i wypijamy go w znacznych ilościach, może zagrażać zdrowiu.
Ząb najczęściej obumiera i szarzeje na skutek zaawansowanej próchnicy lub niefortunnego urazu – lecz nie zawsze. Mało znaną, tajemniczą przyczyną martwicy miazgi jest zębiniak. Co to takiego?