Liczba wyników: 7977
Starsze kobiety mieszkające w miejscach o wyższym poziomie zanieczyszczenia powietrza mogą cechować się silniejszym kurczeniem się mózgu charakterystycznym dla choroby Alzheimera niż panie w podobnym wieku mieszkające w miejscach o niższym poziomie zanieczyszczenia.
Osoby o najzdrowszym śnie miały o 42 proc. niższe ryzyko niewydolności serca, niezależnie od innych czynników, w porównaniu z ludźmi najsłabiej sypiającymi.
Jeśli łysiejesz i chcesz, aby włosy odrosły, oto dobra wiadomość: bimatoprost, lek przeciw jaskrze zatwierdzony przez amerykańską Agencję Żywności i Leków, powoduje odrastanie ludzkich włosów.
Jaja smażone lub gotowane to popularne na całym świecie danie podawane w ramach śniadania. Jednak korzyści zdrowotne z takiego posiłku mogą być przyćmione zagrożeniami - badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Australii pokazują, że nadmierna ilość jaj w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy.
Szwajcarscy i włoscy uczeni informują, że istnieje korelacja między mikrobiotą jelitową a powstawaniem płytek amyloidowych w mózgu, typowych dla choroby Alzheimera.
Medycy z King's College London przeanalizowali wpływ kwasu acetylosalicylowego, popularnego leku przeciwzapalnego i przeciwbólowego, na pacjentów, u których nie stwierdzono choroby układu krążenia. Jakkolwiek jego stosowanie wiązało się z ryzykiem zawałów serca i innych zdarzeń sercowo-naczyniowych, oznaczało zwiększone ryzyko poważnego krwawienia.
Dieta o dużej zawartości białka może być dobrym sposobem na zachowanie zdrowej masy ciała.
Naukowcy z Tokyo University of Science zidentyfikowali znajdujący się w borówkach czernicach (czarnych jagodach) związek, który może być skuteczny w leczeniu przewlekłych chorób zapalnych.
Seniorzy, którzy uczestniczą w zajęciach grupowych, doświadczali mniej samotności i izolacji społecznej.
Kiedy przebadano zdrowe osoby starsze, odkryto, że częstotliwość picia herbaty miała wpływ zarówno na funkcje, jak i strukturę mózgu.
Stres osłabia funkcje poznawcze, pomimo innych czynników ochronnych