Liczba wyników: 13101
Zdrowa dieta może spowolnić rozwój chorób przewlekłych u osób starszych, a diety prozapalne przyspieszają ten proces,wsjkazują eksperci z Karolinska Institutet w Sztokholmie i piszą, po jakie produkty warto sięgać.
Trudności finansowe, brak bezpieczeństwa żywnościowego, ograniczony dostęp do opieki zdrowotnej i inne społeczne czynniki ryzyka wiążą się z wyższym ryzykiem wystąpienia long COVID-u.
Coraz więcej wiemy o roli wieku, płci, zmian hormonalnych oraz genetyki w sposobie, w jaki pewne biomarkery demencji są odczytywane z krwi
Osoby z poważnymi chorobami psychicznymi, w tym schizofrenią, mają wyższe ryzyko śmierci związanej z chorobami układu krążenia niż ludzie bez tych dolegliwości.
Odkryto, w jaki sposób wyspecjalizowane komórki otaczające małe naczynia krwionośne, znane jako komórki okołonaczyniowe, przyczyniają się do dysfunkcji naczyń w przewlekłych chorobach, takich jak rak, cukrzyca i zwłóknienie.
Brytyjskie badanie pokazuje znaczącą poprawę zdrowia osób starszych w Anglii w porównaniu z poprzednimi pokoleniami.
Zmiany w naczyniach krwionośnych mózgu mogące zwiększać ryzyko udaru i demencji są powszechne u osób z różnymi chorobami serca, niezależnie od tego, czy ludzi ci mają już za sobą udar, czy też nie.
Zmiana w ilości jedzonej dziennie dawki soli może wyjaśniać zaostrzenie egzemy, czyli dolegliwości skórnej przyjmującej formę swędzącej wysypki, zaczerwienia, stanu zapalnego skóry.
Kobiety chore na cukrzycę mają znacznie wyższe ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.
Stosowanie leków o działaniu hipoglikemizującym z grupy agonistów GLP1 wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju marskości i raka wątroby u osób chorych na cukrzycę typu 2 i przewlekłą chorobę wątroby.
Intensywna aktywność fizyczna nie pozwala całkowicie pozbyć się objawów menopauzy