Liczba wyników: 4193
Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Choroby Alzheimera. Na całym świecie z tą wyniszczającą i śmiertelną chorobą zmaga się około 47 milionów ludzi.
Zakłócenia cykli snu i czuwania mające miejsce przed pojawieniem się zmian poznawczych mogą być wskaźnikami przedklinicznej fazy choroby Alzheimera.
Starsze osoby po COVID-19 mają znacznie wyższe ryzyko - nawet o 50 do 80 proc. wyższe - zachorowania na chorobę Alzheimera w ciągu kolejnego roku.
Stan zapalny mózgu może łączyć ryzyko choroby Alzheimera z zaburzeniami snu, co oznacza, że możliwe jest wczesne wykrywanie otępienia i podejmowaniu działań zapobiegawczych.
Powtarzające się negatywne myślenie ma związek z późniejszym osłabieniem funkcji poznawczych, a także odkładaniem się szkodliwych białek związanych z chorobą Alzheimera.
Większe ilości cukru w diecie to znacznie wyższe ryzyko demencji. Picie słodkich napojów i słodzenie herbaty nie jest wskazane dla osób zagrożonych chorobą Alzheimera.
Szwajcarscy naukowcy ogłaszają istotny postęp w walce z chorobą Alzheimera - opracowali kapsułki, których wszczepienie dostarcza i aktywuje mechanizmy, które wykazują działanie powstrzymujące chorobę.
Odczuwanie niepokoju to obecnie niemal signum temporis, w przypadku ludzi w starszym wieku może być nie tylko wynikiem określonej osobowości czy życiowych problemów, ale wczesnym wskaźnikiem choroby Alzheimera.
Nowe badania wykazały związek między zmęczeniem w ciągu dnia a gromadzeniem się w mózgu białek, które mają związek z rozwojem choroby Alzheimera.
Wyniki najnowszych badań nad chorobą Alzheimera budzą nadzieję: może już w przeciągu najbliższych 6-8 lat opracowana zostanie szczepionka, pomagająca w znaczny sposób dotkniętym tą chorobą.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi