Liczba wyników: 3303
Dożycie późnej starości w dobrym zdrowiu staje się coraz łatwiejsze; po pierwsze dzięki postępowi medycyny, po drugie dlatego, że coraz więcej wiemy na temat tego, co szkodzi naszemu organizmowi.
Jedną z metod mających pomóc w zachowaniu lub odzyskaniu zgrabnej sylwetki jest kontrolowanie liczby spożywanych kalorii. Zdaniem specjalistów ważniejsze od tego jest regularne dostarczanie organizmowi pożywienia.
Specjaliści od żywienia, lekarze i dietetycy od lat namawiają nas do częstszego spożywania ryb i owoców morza. Zgodnie uważają, że regularne spożywanie ryb i owoców morza bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Podkreślają, że są one najzdrowszym źródłem dobrze przyswajalnego białka.
Powrót do zdrowia po zawale jest możliwy, konieczna jest jednak szybka pomoc lekarza oraz zmiana dotychczasowych przyzwyczajeń.
Niewielu z nas wie, co to jest amarantus i dlaczego tak naprawdę jest ważny. A szkoda, gdyż jest to roślina cenna i użyteczna, o bardzo szerokim zakresie zastosowań. Amarantus to roślina nazywana często zbożem XXI wieku, chociaż znana była dobrze już Majom i innym rdzennym mieszkańcom Ameryki, gdzie stanowiła jedną z najważniejszych spożywczych roślin uprawnych obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli. Współczesne badania dowodzą, że amarantus jest wskazany dla osób cierpiących na nadciśnienie i chorobę wieńcową.
Ból to jeden z najpowszechniejszych symptomów choroby, to także czynnik utrudniający powrót do zdrowia i pełnej sprawności.
Polski konsument, coraz lepiej wykształcony w temacie diety śródziemnomorskiej wie, że oliwa z oliwek jest dla niego o niebo zdrowsza od zwykłego oleju, zarówno do smażenia, jak i do sałatek.
Stres, niewłaściwe odżywianie, zanieczyszczone powietrze, promieniowanie słoneczne, częste infekcje oraz przyjmowanie niektórych leków to te elementy naszego codziennego życia, które mają bardzo szkodliwy wpływ na nasze ciało i umysł.
Okazuje się, że olej rzepakowy nie powinien stanowić jedynie substratu do produkcji biopaliw, wykazuje bowiem podobne właściwości co śródziemnomorska oliwa z oliwek. Jest więc idealny dla wszystkich osób, które pichcąc w kuchni myślą o zdrowiu swoim i swoich bliskich.
Wraz z nadejście m wiosny na sklepowych półkach oraz straganach pojawiły się świeże warzywa. Warto wykorzystać je do przygotowywania codziennych posiłków, wzbogacą ich smak a naszemu organizmowi dostarczą cenne substancje odżywcze i witaminy.