Liczba wyników: 262
Badania przeprowadzone przez naukowców z Jefferson's Kimmel Cancer Center sugerują, że kurkumina, aktywny składnik indyjskiej przyprawy curry, może pomóc spowolnić wzrost guza u pacjentów z opornym na kastrację rakiem prostaty, poddawanych terapii deprywacji androgenów (androgen deprivation therapy, ADT).
Orzechy włoskie mogą być nie tylko smaczną przekąską, ale także sprzyjają rozwojowi bakterii korzystnych dla jelit.
Znajomy zapach może pomóc osobom z depresją przywołać określone wspomnienia i potencjalnie przyspieszyć powrót do zdrowia.
Zastąpienie soli kuchennej substytutem może zmniejszyć częstość występowania nadciśnienia tętniczego u osób starszych bez zwiększania ryzyka epizodów niskiego ciśnienia krwi. U seniorów stosujących zamiennik soli ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego było o 40 proc. niższe w porównaniu z tymi, którzy używali zwykłej soli.
Będzie można naprawić uszkodzone serce dzięki nowemu hydrożelowi, który pomaga leczyć zniszczoną tkankę serca. Co więcej, produkt pomoże też poprawić terapie nowotworowe.
Przyjmowanie leków na nadciśnienie zgodnie z zaleceniami pomogło nawet najsłabszym osobom starszym żyć dłużej, a u najzdrowszych seniorów odnotowano największy wzrost przeżywalności.
Zwinięty w kłębek kot, pies machający ogonem, gadająca papuga, a nawet spokojna złota rybka mogą pomóc osobom starszym w radzeniu sobie z problemami psychicznymi i fizycznymi.
Osoby, które nie używają aparatów słuchowych pomimo problemów ze słuchem, powinny uczynić to jednym ze swoich noworocznych postanowień. Zyskają znaczące korzyści dla zdrowia.
Według ekspertów z Penn State kilka filiżanek gorącego kakao może nie tylko pomóc rozgrzać się w zimowe dni, ale także pomóc osobom otyłym osłabić ryzyko chorób związanych ze stanami zapalnymi, takich jak cukrzyca.
Nie zawsze najlepiej jest przebaczyć i zapomnieć. Czasami wyrażenie gniewu jest konieczne do rozwiązania problemu w związku - krótkoterminowy dyskomfort związany z gniewną, ale szczerą rozmową w dłuższej perspektywie przynosi korzyści dla zdrowia relacji.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność