Liczba wyników: 7561
Naukowcy z Uniwersytetu w Illinois przeprowadzili badania, z których wynika, że podwyższony poziom estrogenów we krwi może pogarszać funkcjonowanie tzw. pamięci krótkotrwałej.
Korzyści witaminy D dla zdrowia kości są wszystkim dobrze znane. Nowe brazylijskie badanie zaś sugeruje, że może również zwiększać wrażliwość na insulinę, obniżając poziom glukozy i ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Zaledwie kilka dni pracy na nocnej zmianie zaburza procesy białkowe związane z regulacją poziomu glukozy we krwi, metabolizmem energetycznym i stanami zapalnymi, czyli czynnikami, które mogą wpływać na rozwój przewlekłych problemów metabolicznych.
Nowe badania wiążą niższy poziom sodu (soli) we krwi z podwyższonym ryzykiem złamań i upadków u osób starszych.
Kiedy spada poziom określonych składników pokarmowych, w tym glukozy, informacja o tym jest przesyłana do mózgu, a następnie wywoływane jest uczucie głodu, które prowadzi do zachowań ukierunkowanych na poszukiwanie czegoś do jedzenia. Ten mechanizm jednak nierzadko ulega zaburzeniom, co sprzyja nadawdze i otyłości.
Od dentysty wrócimy ze skierowaniem na badanie poziomu glukozy we krwi? To możliwe. Coraz częściej stomatolodzy jako pierwsi zauważają symptomy nieleczonej, a nieraz zaawansowanej cukrzycy. W jednym z warszawskich gabinetów w ciągu miesiąca jest nawet 5 takich przypadków. A to tylko wycinek gigantycznego problemu.
Rozpoczęła się pierwsza edycja programu profilaktyczno-edukacyjnego „Teva - 360 stopni dla zdrowia”, którego celem jest ułatwienie pacjentom dostępu do badań profilaktycznych, odgrywających kluczową rolę w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym. W ramach akcji pacjenci w całej Polsce będą mieli okazję skorzystać z pomiaru ciśnienia tętniczego, badań stężenia cholesterolu i glukozy we krwi, badań gęstości kości, a także badań urologicznych i spirometrycznych.
Zajęcia taneczne, gimnastyczne, konsultacje psychologiczne, badania: pomiar glukozy we krwi, ciśnienia, analiza składu ciała, wykłady, prelekcje, koncerty - to tylko wybrane atrakcje i propozycje przygotowane przez Wrocławskie Centrum Seniora oraz Partnerów Wrocławskiej Karty Seniora z okazji Dni Babci i Dziadka - Wrocław 2019.
Naukowcy z University of Michigan przeprowadzili badania, z których wynika, że spożywanie wiśni może znacząco obniżyć poziom cholesterolu, trójglicerydów, insuliny i glukozy. Antocyjaniny, barwniki występujące w owocach przyczyniają się do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia chorób układu krążenia.
U osób chorych na cukrzycę, które stosują insulinę do kontrolowania poziomu cukru we krwi, może wystąpić niebezpieczny stan zwany hipoglikemią, czyli sytuacja, w której poziom cukru we krwi spada zbyt nisko. Niedawno odkryte białko o nazwie neuronostatyną może jednak pomóc zapobiegać hipoglikemii, która bywa śmiertelna dla osób chorych na cukrzycę.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji