Liczba wyników: 866
Nietrzymanie moczu traktowane jest jako powszechna dolegliwość w starszej populacji i niestety zazwyczaj pozostaje nieleczona. Jest jednak bardzo istotnym problemem zdrowotnym i społecznym, znacznie wpływającym na jakość życia pacjentów. Nietrzymanie moczu jest jednak dolegliwością, którą można skutecznie leczyć.
Ciecierzyca to roślina strączkowa, niezwykle popularna w kuchni bliskowschodniej. Jest podstawą uwielbianego przez mieszkańców tego regionu hummusu czy falafla. Coraz większe uznanie zdobywa także w naszym kraju. Zobacz, dlaczego warto włączyć ją do codziennego menu, oraz w jaki sposób przygotować proste dania z jej dodatkiem.
Wieczorny drink po długim dniu pracy i wykonywania innych obowiązków to dla wielu codzienny rytuał, z którego niechętnie rezygnują. Brytyjscy lekarze zalecają jednak, by chociaż w dwa dni w tygodniu zastąpić napoje wyskokowe czymś „bez procentów" - dzięki temu można istotnie poprawić stan zdrowia.
Niektóre posiłki sprawiają, że szybko się najadamy, a innych trzeba zjeść znacznie więcej, żeby uzyskać uczcie sytości. Co więcej, po zjedzeniu pewnych produktów przez dłuższy czas czujemy się nasyceni, a w przypadku innych dość szybko powraca głód. Co oczywiste, ma to istotne znaczenie dla diety i utrzymania prawidłowej wagi. Sprawdź więc, co jeść, by się nie przejadać i nie być głodnym tuż po posiłku.
Jak pokazują wyniki najnowszego badania „Polska na Talerzu 2018”, Polacy chętnie odwiedzają różnego rodzaju restauracje, w których zostawiają coraz więcej pieniędzy. Liczy się smak potraw i chęć poznawania nowych smaków, za które jesteśmy w stanie zapłacić od 10 od 70 złotych.
Dawka 2,5 łyżeczek soli dziennie jest bezpieczna dla serca i układu krążenia – twierdzą uczeni z McMaster University w Kanadzie.
W naszej diecie powinno znaleźć się codziennie przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców. Tymczasem niemal 1/3 Polaków uważa, że każdego dnia wystarczy zjeść dwie-trzy porcje. Polscy konsumenci mają jednak swoje preferencje: z badania zrealizowanego na potrzeby kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!” wynika, że najbardziej lubią pomidory i jabłka.
Płaczemy, bo nauczyła nas tego ewolucja - twierdzą biolodzy z Uniwersytetu w Tel Awiwie. Dzięki łzom wzmacniamy relacje z innymi ludźmi.
Nowe hiszpańskie badania wskazują, że pora jedzenia posiłków może mieć wpływ na rozwój raka. Co więcej, osoby lubiące wcześnie wstawać, między 5 a 6 rano, odznaczają się niższym prawdopodobieństwem zachorowania na nowotwór.
Okres wakacyjny dla wielu Polaków kojarzy się z wypoczynkiem nad morzem. Jak powinny zaplanować taki wyjazd osoby z wadą wzroku? Lepiej spędzić urlop z okularami korekcyjnymi czy soczewkami kontaktowymi?
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji