Liczba wyników: 2358
Kiedy kobiety zbliżają się do menopauzy, ich cykl menstruacyjny może się wydłużać. Teraz okazuje się, że czas wystąpienia tych zmian może być wskazówką dotyczącą ryzyka rozwoju chorób serca u danej kobiety.
Kobiety stosujące w średnim wieku dietę, która ma na celu obniżenie ciśnienia krwi, są o około 17 proc. mniej narażone na zaburzenia pamięci i inne oznaki pogorszenia funkcji poznawczych kilkadziesiąt lat później.
Okazuje się, jedna z cech osobowości - ugodowość - ma pożądany wpływ na setki wskaźników fizycznych, psychologicznych i zawodowych, które wpływają nie tylko na wydajność w pracy, ale także na ogólne samopoczucie i życiowy sukces.
Relatywnie niewielki odsetek kobiet przechodzących menopauzę może liczyć na skuteczne leczenie objawów. Możliwości osłabiania irytujących lub ciężkich objawów klimakterium są często słabo zbadane, a niektóre działania mogą dawać szkodliwe skutki uboczne. Przejrzano efekty ponad siedmiu dekad badań nad menopauzą i okazuje się, że pozostaje tu wiele do zrobienia.
Wydawałoby się, że szeroki wachlarz wyboru jest postrzegany jako coś pozytywnego, okazuje się jednak, że osoby stojące przed większą liczbą opcji, niż są w stanie faktycznie rozważyć, chcą podjąć dobrą decyzję, ale nie są w stanie tego zrobić.
Badania prowadzone przez psychologów z Uniwersytetu w Warwick ujawniły silny związek między dostrzeganiem duchowego wymiaru nauki a pozytywnym samopoczuciem. Oznacza to podobne korzyści do tych kojarzonych z religią.
Kobiety o wyższym poziomie estrogenów przez całe życie mogą być mniej narażone na chorobę małych naczyń mózgowych.
Istnieje związek między objawami bezsenności i nadciśnieniem u kobiet, ostrzegają uczeni z Brigham.
Nasiona i liście kozieradki są powszechnymi składnikami m. in. kuchni indyjskiej, armeńskiej, irańskiej, egipskiej i stosuje się je składnik kulinarny od czasów starożytnych. Rośliny używa się też w medycynie tradycyjnej na rozmaite dolegliwości, w tym na nadciśnienie, nadmierny poziom cukru we krwi, czy stany zapalne.
U osób cierpiących na chorobę Parkinsona, które mają w diecie więcej flawonoidów - związków znajdujących się w takich produktach, jak jagody, kakao i czerwone wino - ryzyko przedwczesnej śmierci może być niższe w porównaniu z pozostałymi pacjentami.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji