Liczba wyników: 733
Zęby wybiela papka z truskawek i sody oczyszczonej, bakterie zabija oliwa z oliwek, a plamy z zębów usunie pasta z… kurkumy - to tylko niektóre z porad, jakie można znaleźć m.in. na YouTube. Dentyści jednak ostrzegają, że większość z nich ma więcej wspólnego z legendami, niż ze zdrowiem jamy ustnej. Porady z sieci mogą nieodwracalnie zniszczyć nam zęby.
Istnieje szereg czynników związanych z utratą włosów – od poważnych chorób po źle dobrany szampon. Jednym z powodów gorszej kondycji naszej czupryny może być również stres. Dlaczego tak się dzieje i co możemy z tym zrobić?
Jeśli chcesz mieć zdrowe serce, musisz się nieco postarać. Twoje codzienne zwyczaje mają duży wpływ na stan układu sercowo-naczyniowego.
Niewielkie, słodko-cierpkie owoce żurawiny jeszcze do niedawna traktowane były nieco po macoszemu, stanowiąc najmniej atrakcyjny składnik tak zwanych „mieszanek studenckich”. Ich cudowne, prozdrowotne własności odkryte zostały jednak na nowo sprawiając, że żurawina okrzyknięta została „bombą o uzdrawiającej mocy”.
Według sondażu przeprowadzonego przez Instytut Badań Rynkowych i Społecznych, Polacy nie znają zbyt dobrze właściwości zdrowotnych masła orzechowego. Powszechne jest m.in. przekonanie, że produkt ten jest tuczący. Jak to wygląda w rzeczywistości?
Choroba Alzheimera, choć w największym stopniu dotyka samego chorego, w sposób pośredni dotyczy również całej jego rodziny. Jakie objawy świadczą o rozwoju choroby, jak możemy pomóc osobie cierpiącej na chorobę Alzheimera, opowiada lek. med. Ewa Jakubowicz – specjalista neurolog, Kierownik Oddziału Dziennego dla Seniorów Scanmed Multimedis.
Świeże warzywa, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe czy tłuszcze roślinne – to przykłady produktów, po które chętnie sięgają wegetarianie, a więc osoby, które zdecydowały się na niejedzenie mięsa. I choć dla wielu z nas zrezygnowanie z pikantnych skrzydełek, smażonego steka czy grillowanej karkówki wydaje się być niemożliwe, warto zastanowić się nad uzupełnieniem naszych codziennych posiłków o najważniejsze składniki diety bezmięsnej.
Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem naszej diety. Z tego powodu wiele osób uważa, że należy go unikać w jakiejkolwiek formie – zupełnie niesłusznie. Istnieją bowiem tłuszcze, które są dla nas niezwykle cenne. Jakie produkty powinny znaleźć się w naszej diecie, aby tłuszcze były naszym sprzymierzeńcem?
Lepsze samopoczucie, spalanie pozostałości po zimie, dbałość o serce i mózg czy poprawa wyglądu skóry – to tylko niektóre z efektów jazdy na rowerze. – Nawet rekreacyjna jazda niesie za sobą wiele pozytywnych oddziaływań fizjologicznych – mówi dr Anna Stolecka-Warzecha z AWF w Katowicach i Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej.
Higiena i rzucenie palenia to podstawa, aby zachować idealnie biały uśmiech, ale równie ważny jest rodzaj produktów, które spożywamy. Sprawdź, czego lepiej unikać, aby ustrzec się przebarwionych zębów.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję