Liczba wyników: 1613
Nadużywanie alkoholu wywołuje oporność na insulinę, co zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2, wynika z badań na zwierzętach przeprowadzonych przez naukowców ze szkoły medycznej "Góra Synaj" w Nowym Jorku.
Odpowiednie śniadanie może pomóc w leczeniu cukrzycy typu 2. Na Uniwersytecie w Toronto zbadano wpływ picia wysokobiałkowego mleka do śniadania na poziom glukozy we krwi i uczucie sytości po posiłku.
Cukrzyca nie musi być jednak dla nas wyrokiem - przy zachowaniu właściwych zasad można wciąż cieszyć się życiem. Menu bogate w witaminy i mikroelementy wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Podstawową metodą walki z cukrzycą typu 2 jest właśnie stosowanie zbilansowanej, dostosowanej do potrzeb pacjenta diety (prawidłowe odżywianie wspiera też leczenie cukrzycy typu 1).
Jeśli dalsze badania potwierdzą odkrycie amerykańskich naukowców być może, już wkrótce będziemy potrafili przeciwdziałać czterem najczęstszym przyczynom śmierci: wylewom, cukrzycy, nowotworom, i chorobom serca. Profesor Norman Hollenberg, obserwujący Indian z Panamy stwierdził, iż choroby, które tak często nękają członków cywilizowanych społeczeństw występowały rzadziej niż u 1 na 10 przedstawicieli plemienia.
Siedzący tryb życia i dieta obfitująca w przetworzoną żywność powszechnie oznaczają zwiększone ryzyko wielu schorzeń, w tym cukrzycy, otyłości i nadciśnienia, które składają się na zespół metaboliczny.
Jesteś rannym ptaszkiem czy nocnym markiem? Schemat aktywności i cykl snu mogą wpływać na ryzyko chorób, w tym cukrzycy typu 2 i problemów sercowo-naczyniowych.
Już kilka badań dowiodło, że serwowanie sobie słodkich napojów zwiększa ryzyko zaburzeń metabolicznych i cukrzycy. Kolejne testy dowodzą, że napoje te są szczególnie niekorzystne dla naszego organizmu.
Istnieją dwa typy kryzysów mogących nastąpić przy cukrzycy, które - jeśli nie zostaną podjęte określone działania - mogą prowadzić do śpiączki. W takich przypadkach trzeba działać jak najszybciej.
Odpowiedź na to pytanie zależy od tego, która część ziarna stosowana jest do wypieku chleba - twierdzi zespół, badający wykorzystanie pożywienia pełnoziarnistego w zapobieganiu chorobom układu krążenia i cukrzycy typu 2.
Czerwone, fioletowe i niebieskie pigmenty w owocach, warzywach zwane antocyjanami mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy dzięki oddziaływaniu na metabolizm energetyczny, mikroflorę jelitową i osłabianie stanów zapalnych.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem