Liczba wyników: 3302
Zimą może być trudniej utrzymać dietetyczną zasadę jedzenia warzyw i owoców pięć razy dziennie, dlatego że produkty te nie są ani tak liczne, ani tak tanie, jak w innych porach roku. W każdym razie warto sięgnąć po to, co jest popularne w danym sezonie - kapusta, brukselka, buraki, borówki i klementynki - wszystkie te produkty, według nowych badań przeprowadzonych w Szwecji, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu u kobiet, także u pacjentek z chorobami układu krążenia.
Na liście noworocznych postanowień bardzo często umieszczamy plany związane z poprawą zdrowia i wyglądu. Większość z nich niestety kończy się na nieudanych próbach realizacji. Co zatem zrobić, żeby tym razem osiągnąć sukces?
Kiedy obowiązki i rozmaite problemy przerastają możliwości reagowania na nie, doświadcza się stresu. Zabiegani i zestresowani ludzie zaś częściej sięgają po fast food i inne niezdrowe przekąski, co tylko potęguje napięcie, bowiem dieta ma tu istotny wpływ.
Próba obniżenia temperatury w czasie, gdy przechodzi się przeziębienie lub grypę, może być niewskazana.
Dom pachnie piernikami, na patelni smaży się karp, a w wazie czeka już zupa grzybowa. Jednak nie wszyscy mogą się cieszyć w pełni smakiem Świąt. Alergików nawet Boże Narodzenie nie zwalnia z ostrożności w wybieraniu potraw. A uważać powinniśmy wszyscy, bo często nie zdajemy sobie nawet sprawy ze swojej wrażliwości na niektóre produkty.
Chociaż osteoporoza zwykle ujawnia się w starszym wieku, postępowanie w młodszych latach odgrywa rolę w rozwoju choroby. Zdrowa dieta na poszczególnych etapach życia może oddziaływać profilaktycznie.
Colostrum, zwane potocznie ‘siarą", to naturalna substancja wykorzystywana od wieków w medycynie naturalnej. Dziś coraz częściej z powodzeniem stosują ją cukrzycy cierpiący na stopę cukrzycową.
Organizm ludzki, by prawidłowo funkcjonować potrzebuje cholesterolu – nasz organizm sam go produkuje, jeśli nie dostarczamy go w spożywanych pokarmach. Jeżeli jednak krążący we krwi cholesterol znajduje się w tzw. frakcji miażdżycorodnej, to wówczas stanowi on zagrożenie nie tylko dla zdrowia Pacjenta, ale i jego życia – mówi dr nauk med. Joanna Kowal, kardiolog.
Jęczmień to rodzaj zboża, ale jego właściwości pozwalają umieścić go na liście ziołowych hitów. Jęczmień kojarzy się z łagodnym rytmem piosenki Stinga „Fields of Glod". Zboże cieszy oko rozpościerając się „złotem" po szerokich połaciach pól. W kręgach botanicznych roślina jest określana jako Hordeum distichon i jest spokrewniona z rodziną traw.
Rozpoznaniu cukrzycy towarzyszą najczęściej przerażenie, smutek, niepewność, niekiedy niedowierzanie. Choroba przewlekła, zastrzyki, dieta cukrzycowa - kołaczą nam w głowie strzępki informacji. Czy diagnoza to wyrok, czy tylko punkt zwrotny naszego życia?
Nie tylko 13 w piątek. Przesądy i pechowe symbole z całego świata