Liczba wyników: 1143
Posiadanie wadliwego genu związanego z demencją podwaja ryzyko rozwoju ciężkiej formy COVID-19, wynika z nowych badań.
Otyłość wiąże się z wyższym ryzykiem demencji do 15 lat później. Kontrola masy ciała może więc odgrywać istotną rolę w zmniejszaniu ryzyka otępienia.
Obniżenie ciśnienia krwi poprzez przyjmowanie odpowiednich leków zmniejsza ryzyko rozwoju demencji i zaburzeń poznawczych o 7 proc.
Częstość występowania bezobjawowego zakażenia COVID-19 może być znacznie większa niż się sądzi. Pokazuje to badanie pasażerów z izolowanego statku wycieczkowego.
Pieniądze mogą uszczęśliwiać ludzi, ale wtedy, gdy poprawiają ich pozycję społeczną.
Niskie dawki potasu w diecie mogą zwiększać ryzyko udaru mózgu. Dołącz do jadłospisu fasolę, brokuły, banany i szpinak.
Institute of Food Technologists (IFT) podaje listę ośmiu składników, które mogą pomóc utrzymać mózg w dobrej kondycji.
Osłabienie węchu i smaku jest do pewnego stopnia związane z infekcjami COVID-19, mówią uczeni z University of California w San Diego.
Wszyscy czekają na cieplejsze dni po sezonie jesienno-zimowym. Zbyt wysoka temperatura nie sprzyja jednak zdrowiu układu sercowo-naczyniowego.
W przypadku podejrzenia infekcji koronawirusem konieczna jest czternastodniowa kwarantanna. Dlaczego taki okres jest najbezpieczniejszy, by zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa?
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji